Φ. Κάστρο: Έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αμερικανική εισβολή η Κούβα

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2004 15:13
A- A A+

Για οργάνωση σχεδίου δολοφονίας του με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του, κατηγόρησε ο Φιντέλ Κάστρο τον Τζορτζ Μπους και ορκίστηκε ότι σε περίπτωση αμερικανικής εισβολής είναι έτοιμος «να πεθάνει με το όπλο στο χέρι».

«Δε με νοιάζει πώς θα πεθάνω, είναι όμως σίγουρο ότι αν επιχειρήσουν εισβολή, θα πεθάνω πολεμώντας», δήλωσε ο 77χρονος κουβανός ηγέτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή λήξης της περιφερειακής συνάντησης εναντίον της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών των χωρών της αμερικανικής ηπείρου που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης ομιλίας του ενώπιον περίπου χιλίων αντιπροσώπων από 32 χώρες της περιοχής, ο κουβανός ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία 45 χρόνια, κατήγγειλε την «πολεμοχαρή συμπεριφορά» των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Φιντέλ Κάστρο προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η Κούβα είναι έτοιμη να αντισταθεί σε ενδεχόμενη εισβολή, με «εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες», έτοιμους να υπερασπιστούν το νησί με την τακτική του ανταρτοπολέμου την οποία είχε χρησιμοποιήσει στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα κατά της δικτατορίας του Μπατίστα, μέχρι την κατάκτηση της εξουσίας το 1959.

«Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση τον πόλεμο, αλλά δεν θα μετακινηθούμε ούτε εκατοστό από τις αρχές μας. Αυτό που λέω είναι ότι λίγη σημασία έχει να επιζήσει κανείς ενός πολέμου. Εγώ έχω κάνει ό,τι μου αναλογούσε. Λίγη σημασία έχει με ποιόν τρόπο θα πεθάνω, αρκεί να είναι με το όπλο στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση όμως αν (οι ΗΠΑ) μας επιτεθούν, θα πεθάνω πολεμώντας», τόνισε ο ηγέτης της Κούβας. «Αυτό το έθνος δεν πρόκειται να παραδοθεί ποτέ...Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα. Ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρουν δυτικοί διπλωμάτες, οι κουβανικές αρχές προετοιμάζουν τον πληθυσμό για μία πιθανή εισβολή, με εκπαιδευτικά γυμνάσια, καθώς η Αβάνα θεωρεί πιθανό να είναι ο επόμενος στόχος στη λίστα του Μπους μετά το Ιράκ.

Στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση Μπους κατηγόρησε την Κούβα ότι έχει συμπήξει μέτωπο με την αριστερή κυβέρνηση της Βενεζουέλας με σκοπό την αποσταθεροποίηση δημοκρατικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική.

Πηγή ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή