«Δεν αντιλαμβάνομαι την αντίδραση της ΝΔ στην τουριστική εκμετάλλευση του (πρώην) Ξενία Λαγονησίου», είπε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. «Αυτό δόθηκε με διεθνή διαγωνισμό σε επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν φαντάζομαι να είστε αντίθετοι σε αυτή την εξέλιξη, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αξιοποιηθούν αργούσες ή εγκαταλελειμμένες περιουσίες του ΕΟΤ από την δεκαετία του ’50 ή του ’60, από το να αναθέσουμε στην οικονομία του τουρισμού να τις αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό και έγινε...» τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.
«Εμείς με την πλειοψηφία των πολιτών, δημοκρατικά, προωθούμε με συναίνεση, μόνο με σύμφωνη γνώμη του Δήμου συγκεκριμένες μορφές εκμετάλλευσης» πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η μίσθωση παραλιακής έκτασης σε παρακείμενη ξενοδοχειακή επιχείρηση (Grand Resort Lagonisi) προβλέπεται από το νόμο περί αιγιαλού 2971/2001 και η νομιμότητα της διαδικασίας για την εκμίσθωση της έκτασης έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το συμφωνηθέν τίμημα είναι 159.000 ευρώ, εφόσον γίνει ανάπλαση και αξιοποιηθεί, ενώ προς το παρόν -όπως είπε- χωρίς να έχει γίνει τίποτα, ο ανάδοχος πληρώνει σταθερά 15.000 ευρώ το μήνα, παρόλο που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί και δεν του έχει εκχωρηθεί ακόμη η συγκεκριμένη περιοχή.
Όσον αφορά τις οικοδομικές εργασίες στο συγκρότημα Λαγονησίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε πως είναι θέμα των εποπτευουσών πολεοδομικών αρχών, οι οποίες και παρεμβαίνουν σε περίπτωση παρανομίας, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει συμβεί το αντίθετο. Η εταιρεία «Αττικός Ήλιος», που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της, και εκδόθηκε διαταγή εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση διακοπής των εργασιών, το δικαστήριο δηλαδή κρίνει ότι οι εργασίες εκτελούνται νόμιμα και ότι η πράξη διακοπής τους από τον Νομάρχη ήταν παράνομη.
Επιπροσθέτως, όπως επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, πάγια πολιτική της Κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση, σε μόνιμη βάση, της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των παραλιών στους πολίτες και τους επισκέπτες, τόσο από το Δήμο Καλυβίων, όσο και απ’ την υπόλοιπη Αττική. Σε αυτή τη βάση έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Καλυβίων, με το οποίο το υπουργείο προτείνει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των λουομένων και επισκεπτών στις εγκαταστάσεις, καθώς και η χρήση του αιγιαλού, ελεύθερα, χωρίς καταβολή εισιτηρίου.
Πηγή ΑΠΕ