Κυβέρνηση: Ανεβάζει στροφές με στόχο τον «έντιμο» συμβιβασμό

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 19:52
UPD:19:55
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το σίγουρο είναι πως, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, μέχρι να γίνει γνωστό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προτεινόμενα μέτρα «θα ακούσουμε πολλά».

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο έντιμος συμβιβασμός, εντός του πλαισίου της λαϊκής εντολής. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στο προεδρείο της Κ.Ο. του κόμματος τις επιδιώξεις του Μαξίμου για το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Στόχος ο έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Πιστεύω τις επόμενες μέρες θα έχουμε συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν έχουμε λύση εντός του πλαισίου, τότε θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού. Πιστεύω όμως πως δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα», φέρετε να είπε ο Πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια που είδαν από το πρωί το φως της δημοσιότητας ότι η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς περνά και μέσα από την αύξηση των φόρων και συγκεκριμένα μέσα από την επιβολή έκτακτης εισφοράς, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Το σίγουρο είναι πως, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, μέχρι να γίνει γνωστό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προτεινόμενα μέτρα «θα ακούσουμε πολλά».

Γι' αυτό και το Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο επείγεται να ολοκληρώσει τον «κατάλογο», να τον φέρει μεθαύριο Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και να πάρει το δρόμο για την έγκρισή του από την ελληνική Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το ίδιος στέλεχος, το ν/σ «δεν θα κρύβει εκπλήξεις» σε σχέση με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, ωστόσο αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο αφού εκκρεμεί η αυριανή σύσκεψη του Brussels group, όπου η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να έχει μία πρώτη εκτίμηση για την αποδοχή των μέτρων από την άλλη πλευρά.     

Το κλίμα στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι η είδηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έγινε δεκτή ως ένα καλό πρώτο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας, περιέγραψε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο RTL δήλωσε ότι για την Ελλάδα «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup», προσθέτοντας ότι η χώρα «δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια» και ότι «πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος είπε πως «είναι θέμα των Ελλήνων αν θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα», αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή