Ισπανία: Κάθειρξη 5 ετών εισηγείται η εισαγγελία για δύο πρώην ταμίες του κόμματος Ραχόι

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 07:13
UPD:09:14
EPA/JAVIER LIZON

Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας Λουίς Μπάρθενας.

A- A A+

Επιβολή ποινής κάθειρξης πέντε ετών σε δύο πρώην ταμίες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας πρότεινε η εισαγγελία, για την υπόθεση των λεγόμενων μαύρων ταμείων  του κόμματος. 

Η υπόθεση, που αφορά τους Λουίς Μπάρθενας και Άλβαρο δε Λαπουέρτα -ταμίες του PP από το 1990 ως το 2009, προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Διαχειρίζονταν τα ταμεία και μετρητά που δίνονταν στο κόμμα από δωρητές από τους οποίους δεν έπρεπε να δέχονται κεφάλαια βάσει της ισχύουσας τότε νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων», ανέφερε η εισαγγελία. 

Η εισαγγελία πρότεινε την επιβολή πέντε ετών κάθειρξης και μιας σειράς προστίμων τόσο στον Μπάρθενας, όσο και στον Λαπουέρτα, εάν κριθούν ένοχοι για τις κατηγορίες περί κατάχρησης, πλαστογραφίας και μια σειρά φορολογικών αδικημάτων που προκύπτουν.

Πάντως οι δύο πρώην ταμίες και άλλοι τέσσερις ύποπτοι για την υπόθεση αυτή δεν αναμένεται να δικαστούν εντός του 2015 -χρονιά βουλευτικών εκλογών. 

Μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς στα οποία ενέχονται στελέχη του PP έχει προκαλέσει οργή στους Ισπανούς ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι τόσο το PP, όσο και οι Σοσιαλιστές (PSOE), που επίσης επλήγησαν από σκάνδαλα, θα απολέσουν μεγάλο μέρος της πολιτικής τους δύναμης σε όφελος νέων πολιτικών σχηματισμών, όπως το αριστερό Podemos και το κοινωνικά συντηρητικό, φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις, Ciudadanos.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή