Την έκδοση Ιάπωνα ερευνητή για βιομηχανική κατασκοπεία ζητούν οι ΗΠΑ

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 07:34
A- A A+

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα αρχίσει αυτήν την εβδομάδα τις διαδικασίες για την έκδοση ενός Ιάπωνα ερευνητή, ο οποίος κατηγορείται για βιομηχανική κατασκοπεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, Ντάιζο Νοζάουα, έδωσε εντολή στους εισαγγελείς να εξετάσουν το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του Τακάσι Οκαμότο.

Ο Οκαμότο, ερευνητής σε εταιρεία χημικών στην Ιαπωνία, διώκεται από την δικαιοσύνη των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2001, με την κατηγορία ότι έκλεψε γενετικό υλικό σχετιζόμενο με την ασθένεια Αλτσχάιμερ που είχε αναπτυχθεί από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Λέρνερ στο Ιδρυμα της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να εκδόσει τον Οκαμότο τον Μάρτιο του 2002. Ιάπωνες νομικοί μελέτησαν το κατά πόσον μπορεί κατά το νόμο να εκδοθεί ο 42χρονος, στη βάση των ευρημάτων της έρευνας που έγινε στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία έκδοσης που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, κάποιος θα πρέπει να έχει παραβιάσει τους νόμους και των δύο κρατών για να εκδοθεί. Ο Οκαμότο, που αρχικά αρνείτο τις κατηγορίες που του αποδίδονται από την αμερικανική δικαιοσύνη, παραδέχθηκε αργότερα ότι διέπραξε την κλοπή.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται αίτημα έκδοσης βάσει του νόμου των ΗΠΑ περί βιομηχανικής κατασκοπείας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή