Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Φαχντ διέταξε την εκπόνηση «οικουμενικών προγραμμάτων» για τον εκσυγχρονισμό της Μέκκας και της Μεδίνας, με αφορμή την τραγωδία με 244 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες χθες, κατά το ετήσιο προσκύνημα, λόγω του μεγάλου συνωστισμού, μετέδωσε σήμερα το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.
Αυτά τα «παγκόσμια προγράμματα», διάρκειας τουλάχιστον 20 ετών για τις δύο ιερές πόλεις του Ισλάμ στη δυτική Σαουδική Αραβία, θα τελειοποιηθούν από έναν οργανισμό στον οποίο θα προεδρεύει ο υπουργός Δημοτικών και Αγροτικών Υποθέσεων πρίγκιπας Μουτάαμπ μπιν Αμπντέλ Αζίζ και θα συγκροτείται από τον κυβερνήτη της περιοχής της Μεδίνας, πρίγκιπα Μουκράν μπιν Αμπντέλ Αζίζ και τον υπουργό Προσκυνήματος.
Ο οργανισμός θα έχει «ειδικό προϋπολογισμό», σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα που δεν διευκρινίζει το ύψος του ποσού. Η επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη για οτιδήποτε αφορά των εκσυγχρονισμό των ιερών, οφείλει να «παρουσιάσει διαδοχικά συστάσεις» στις αρμόδιες αρχές. Μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια διαφόρων κρατικών οργανισμών, ερευνητικών κέντρων και εμπειρογνωμόνων στη Σαουδική Αραβία και στο εξωτερικό.
Το διάταγμα αυτό εκδίδεται μερικές ώρες μετά το ποδοπάτημα λόγω του μεγάλου συνωστισμού στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, που στοίχισε τη ζωή σε 244 προσκυνητές. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε την πρώτη ημέρα της Αλ-Αντχα, της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας, κατά το λιθοβολισμό μιας στήλης που συμβολίζει το σατανά, μια τελετή πολύ επικίνδυνη λόγω της μετακίνησης του πλήθους.
Μετά την ενθρόνιση του βασιλιά Φαχντ το 1982, η σαουδαραβική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει δαπανήσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ριάλ (περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια) για τους άγιους τόπους της Μέκκας και της Μεδίνας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών που εκδόθηκε λίγο νωρίτερα, τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι Ινδονήσιοι και Πακιστανοί, ενώ οι εθνικότητες 58 άλλων θυμάτων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές. Συγκεκριμένα μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται 54 Ινδονήσιοι, 36 Πακιστανοί, 13 Αιγύπτιοι, 11 Τούρκοι, 11 Ινδοί, 10 Αλγερινοί, 10 προσκυνητές από το Μπανγκλαντές, οκτώ Σουδανοί, επτά Μαροκινοί, πέντε Κινέζοι, τέσσερις Υεμενίτες, τρείς από τη Σρι Λάνκα, δύο Σύροι, δύο Σομαλοί, δύο Αφγανοί, δύο Σαουδάραβες, ένας Τυνήσιος, ένας Βιρμανός, ένας Νιγηριανός και από ένας προσκυνητής από το Τσαντ, το Καμερούν και το Ομάν.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Σχεδιασμού, ο αριθμός των προσκυνητών που έφθασαν φέτος από το εξωτερικό ανέρχεται σε 1.419.706, στον οποίο προστέθηκαν 473.004 Σαουδάραβες ή κάτοικοι του βασιλείου, ανεβάζοντας σε 1.892.710 το συνολικό αριθμό των προσκυνητών.