ΠΟΥ : Κίνδυνος πανδημίας από τον συνδυασμό δύο ιών της γρίπης

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 12:13
A- A A+

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας ιός της ανθρώπινης γρίπης μπορεί να έχει εντοπισθεί το Βιετνάμ, αυξάνοντας αισθητά τους κινδύνους να συνδυαστεί με εκείνον της γρίπης των πτηνών και να διαμορφώσει ένα νέο θανατηφόρο ιό.

«Εχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ανθρώπινη γρίπη είναι εδώ, αλλά είναι δύσκολο να πούμε μέχρι ποιού σημείου έχει εξαπλωθεί», είπε ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ στο Ανόι Μπομπ Ντίετζ.

Ο δρ. Σιγκέρου Ομι, διευθυντής του γραφείου Δυτικού Ειρηνικού της ΠΟΥ είχε δηλώσει στις 27 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ ότι υπάρχει η πιθανότητα ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών να συναντηθεί με τον ιό H3N2 της ανθρώπινης γρίπης. Η συνάντηση των δύο ιών, είχε προειδοποιήσει, θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια πανδημία με ενδεχόμενο εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο ιός H3N2 δεν έχει παρουσιασθεί στο Βιετνάμ, λαμβανομένης υπόψη της εξάπλωσής του τους τελευταίους μήνες στο βόρειο ημισφαίριο», πρόσθεσε ο Ντίετζ. «Αλλά έως τώρα, δεν έχουν δει καμμιά απόδειξη αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο ιών».

Ο ιός H3N2 από μόνος του δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Αλλά η συνάντησή του με τον ιό της γρίπης των πτηνών μπορεί να επιφέρει παγκόσμια πανδημία, εάν αυτή η μετάλλαξη παραχθεί.

Η προειδοποίηση της ΠΟΥ υπενθυμίζει τη μεγάλη πανδημία της ισπανικής γρίπης μεταξύ 1918 και 1919 που φέρεται να είχε 50 εκατομμύρια θύματα, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις που όμως δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Αλλη πανδημία είχε ξεσπάσει το 1957-1958 και άλλη το 1968-1069 κατά την οποία ο ιός H3N2 είχε ήδη εμφανιστεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή