Μέτρα για την ανεργία και την παιδεία προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 16:50
UPD:17:00
A- A A+

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας προανήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη νεολαία του κόμματος στο κλειστό του «Έσπερου» στην Καλλιθέα.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «χάρτη κρυφής ανεργίας» σε κάθε Νομό της χώρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκεί που υπόσχονταν 600 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, σήμερα καταγράφονται σχεδόν 600 χιλιάδες άνεργοι».

«Για μας –υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής- η μείωση της ανεργίας είναι άρρηκτα δεμένη με μια νέα οικονομική πολιτική για ταχεία και δυναμική ανάπτυξη. Με μέτρα γενναία και αποφασιστικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για τη διευκόλυνση των προσλήψεων, για την τόνωση της παραγωγικότητας».

Ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε ότι οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, ώστε οι οικογένειες τους να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και πως οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, εφόσον δεν μπορούν να βρουν δουλειά, θα εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη τους από τον ΟΑΕΔ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου όπως επισήμανε τα Πανεπιστήμια, τα TEI, «υφίστανται σήμερα τις νοσηρές συνέπειες της χρόνιας έλλειψης επενδύσεων στην Παιδεία». «Δεν παίρνουν ούτε καν τους πόρους που δικαιούνται σύμφωνα με τους σημερινούς νόμους. Δεν έχουν την αναγκαία υποδομή, προκειμένου να προσφέρουν την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας που χρειάζεστε και αναζητείτε εσείς, η νέα γενιά. Κινδυνεύουν να γίνουν μηχανισμοί μαζικής παραγωγής πτυχίων χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά και την αναβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων. «Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, είναι στόχο μας εδώ και χρόνια. Πρώτο μέλημα, πρώτο καθήκον της νέας διακυβέρνησης είναι ασφαλώς η αναβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων. Να τους δώσουμε τους πόρους που στερούνται και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν ελεύθερα και δημιουργικά, σε σύγκλιση με τις ανάγκες της κοινωνίας και την οικονομίας» τόνισε ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του.

Επιπροσθέτως, όπως υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής, το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει την σταδιακή αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ εκ των οποίων, ένα μέρος θα διοχετευθεί για την είσοδο όλων των νέων στην Ηλεκτρονική Εποχή, με την υιοθέτηση του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή ως εργαλείου καθημερινής χρήσης για κάθε μαθητή.

Συγκεκριμένες ρυθμίσεις ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής και για τις γυναίκες με στόχο την ίση μεταχείριση στην αγορά εργασίας. Υποσχέθηκε μέτρα για την εξάλειψη των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τις αμοιβές και την επαγγελματική εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε επίσης γνωστό ότι το κόμμα του έχει επεξεργαστεί πλήρες σχέδιο για ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, μείωση που όπως είπε, σταδιακά θα φθάσει τους έξι μήνες, ξεκινώντας από το 2005.

«Εμείς προσερχόμαστε στους νέους και ζητάμε με θέσεις, όχι με ωραία λόγια χωρίς ουσία, αλλά με όραμα και πρόγραμμα. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Έφτασε η ώρα να περάσουμε από το παλαιό στο καινούριο. Έφτασε η ώρα να κάνουμε το βήμα μπροστά. Εσείς οι νέοι αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της, απαιτείτε να αλλάξουν οι πολιτικές, να αλλάξουν οι πρακτικές, να αλλάξουν οι νοοτροπίες του χτες», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή