Ζήτημα τιμής

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 17:06
UPD:18:05

A- A A+

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, που διαβεβαίωναν ότι το ανατραπέν καθεστώς του Σαντάμ διέθετε χημικά και βιολογικά όπλα, τα οποία όμως παραμένουν άφαντα.

Πρέπει η ηγεσία των ΗΠΑ να θεωρηθεί υπεύθυνη επειδή υποστήριξε ανακριβώς, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής; Αυτό θα το αποφασίσουν οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι. Οπως γράφει όμως στο σημερινό φύλλο της «Washington Post» ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, η αμερικανική αξιοπιστία διεθνώς έχει πληγεί καίρια από την υπόθεση των όπλων μαζικής καταστροφής. Δεύτερον, αμφισβητούνται ευρύτατα οι ικανότητες της αμερικανικής αντικατασκοπείας.

Στο σημερινό κόσμο, η Αμερική είναι κυρίαρχη, αλλά όχι παντοδύναμη. Πρέπει έτσι να έχει τη δυνατότητα, όταν παρίσταται ανάγκη, να κινητοποιεί την υποστήριξη άλλων χωρών. Αλλά για να μπορεί να το κάνει αυτό, πρέπει να χαίρει της εμπιστοσύνης τους. Η εμπιστοσύνη αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της ισχύος. Και η απώλειά της έχει μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της Αμερικής.

Πηγή: Washington Post

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή