Αντίθετος ο ΔΣΑ στην κατεπείγουσα ψήφιση του ν/σ για θέματα σωφρονιστικής πολιτικής

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 18:43
UPD:18:48
ΑΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο ΔΣΑ επιφυλάσσεται να υποβάλει εντός αναλυτικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις του επί του νέου νόμου».

A- A A+

Την αντίθεσή του στην πρακτική της κατεπείγουσας διαδικασίας με την οποία εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ρυθμίζει θέματα ποινικής και σωφρονιστικής πολιτικής, εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ).

Σε δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι «ο ΔΣΑ θεωρεί ότι δεν δόθηκε στους αρμόδιους φορείς ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση επί των διατάξεων του. Διατάξεων που θίγουν καίρια και σύνθετα ζητήματα απονομής ποινικής δικαιοσύνης.»

Όπως τονίζουν οι δικηγόροι «το εν λόγω νομοσχέδιο  υφίστατο συνεχείς και αλλεπάλληλες τροποποιήσεις. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου απεστάλη στον ΔΣΑ  μόλις την προηγουμένη της κατάθεσής του στη Βουλή. Είναι φανερό ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε για μια στοιχειωδώς σοβαρή επεξεργασία του.»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τονίζει ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επέτρεψε τόσο στους δικηγόρους όσο και σε άλλους επιστημονικούς φορείς να παραστούν στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και να υποβάλλουν τεκμηριωμένες παρατηρήσεις  επί των κρίσιμων θεμάτων που ρύθμιζε το επίμαχο νομοσχέδιο και νυν νόμος του κράτους.

Ο ΔΣΑ επιφυλάσσεται να υποβάλει εντός αναλυτικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις του επί του νέου νόμου».

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το νομοσχέδιο ανταποκρίθηκε σε μια ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές. Κάλυψε δηλαδή μια εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη που απαιτούσε «σπουδή».

Οι θάνατοι στις φυλακές, οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και οι συνεχείς καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν άφηναν κανένα περιθώριο περίσκεψης και καθυστερήσεων. Επέβαλαν άμεση δράση.»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης «το νομοσχέδιο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ακολούθως τέθηκε σε διαβούλευση και τελικώς εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή, με την συνήθη διαδικασία. Υπήρξε επαρκής χρόνος για όποιον ήθελε να διατυπώσει γνώμη ή κριτική, και το έκαναν πάρα πολλοί: άτομα, συλλογικότητες, φορείς.»

Επισημαίνει ακόμη ότι παρότι η διοίκηση του ΔΣΑ είχε κληθεί, απουσίασε από τη Βουλή. «Αντίθετα μια πλειάδα επιστημονικών, συνδικαλιστικών και άλλων θεσμικών φορέων προσήλθε και συμμετείχε στη διαδικασία, κατέθεσε απόψεις και έτσι εμπλούτισε τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Η συντριπτική πλειονότητα των φορέων επικρότησε το νομοσχέδιο» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Το δικηγορικό σώμα, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ειδικότερα, έχουν επιδείξει σημαντικούς αγώνες για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το πρόσφατο δελτίο Τύπου  προφανώς δεν αποτελεί στροφή, αλλά μια παρένθεση στην παράδοση αυτών των αγώνων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή