Η Αρμενία θυμάται τη σφαγή του 1915 παρουσία Ολάντ και Πούτιν

Ένταση σχετικά με το εάν πρόκειται για γενοκτονία ή όχι
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 13:14
UPD:15:10
REUTERS/OMAR SANADIKI
A- A A+

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αρμενία για τη συμπλήρωση 100 ετών από τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, γύρω από τις οποίες έχει αναπτυχθεί διαμάχη για το εάν επρόκειτο ή όχι για γενοκτονία.

Στο Γερεβάν βρίσκονται και οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας, Φρανσουά Ολάντ και Βλάντιμιρ Πούτιν αντίστοιχα, οι οποίοι και λαμβάνουν μέρος στην τελετή στη μνήμη των θυμάτων.

EURONEWS

Η Αρμενία υπολογίζει τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1,5 εκατομμύριο, αριθμό τον οποίο η Τουρκία αμφισβητεί.

Η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση του όρου «γενοκτονία» και η σχετική διαμάχη έχει επηρεάσει τις σχέσεις των δύο εθνών.

Η Άγκυρα αποδέχεται ότι διαπράχθηκαν ωμότητες, ωστόσο αρνείται ότι έγινε συστηματική προσπάθεια εξόντωσης του χριστιανικού αρμένικου λαού.

REUTERS/RIA NOVOSTI

Τελετή θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας και στην Τουρκία και ο πρωθυπουργός της, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι η χώρα του συμμερίζεται και μοιράζεται τον πόνο των Αρμενίων, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι για την Τουρκία δεν υφίσταται «γενοκτονία».

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν, μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τα θύματα, δήλωσε «ευγνώμων σε όσους βρίσκονται εδώ για να δείξουν την προσήλωσή τους στις ανθρώπινες αξίες, για να δείξουν ότι τίποτε δεν ξεχάστηκε, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 100 χρόνια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή