Πολωνία: Να μας ζητήσουν συγγνώμη οι ΗΠΑ για τις δηλώσεις του διευθυντή του FBI

Σχετικές με το Ολοκαύτωμα και την ευθύνη των Πολωνών
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 15:21
UPD:15:28
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

O διεθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, σύμφωνα με τη Βαρσοβία, άφησε να εννοηθεί, σε δηλώσεις του, ότι υπήρξε συνενοχή με τη ναζιστική Γερμανία στο Ολοκαύτωμα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

A- A A+

Η Πολωνία εξακολουθεί να περιμένει την διατύπωση συγγνώμης από τις ΗΠΑ για τις δηλώσεις του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος, σύμφωνα με τη Βαρσοβία, άφησε να εννοηθεί, σε δηλώσεις του οι οποίες περιελήφθησανσε άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στη Washington Post, ότι υπήρξε συνενοχή με τη ναζιστική Γερμανία στο Ολοκαύτωμα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Περιμένουμε τη λέξη 'συγγνώμη' από την αμερικανική πλευρά», δήλωσε η εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα, στο δίκτυο TVN24.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε την Κυριακή τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθεί.

Η Πολωνία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Βαρσοβία ενισχύθηκαν εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και της έντασης στις σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία, ενώ οι Πολωνοί πολιτικοί ζητούν επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Ο ίδιος ο Τζέιμς Κόμεϊ ερωτήθηκε την Τρίτη στο δίκτυο Wate 6 εάν θα ζητήσει συγγνώμη προς την Πολωνία και απάντησε: «Οχι. Εξάλλου, δεν είπα ότι η Πολωνία είναι υπεύθυνη για το Ολοκαύτωμα. Κατά κάποιον τρόπο, θα προτιμούσα να μην έχω αναφέρει συγκεκριμένες χώρες, διότι αυτό απέσπασε την προσοχή από το κεντρικό νόημα. Φοβάμαι ότι σε μερικές χώρες χάθηκε το νόημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άνθρωποι στην Πολωνία αντιστάθηκαν ηρωικά στους Ναζί και ότι ορισμένοι άνθρωποι προστάτευσαν ηρωικά τους εβραίους, αλλά επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε κάθε χώρα όπου υπήρξε ναζιστική κατοχή υπήρχαν άνθρωποι που συνεργάσθηκαν με τους Ναζί», ανέφερε.

Αναφερόμενος στους «δολοφόνους και συνεργούς στη Γερμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία και σε τόσα και τόσα άλλα μέρη» κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο διευθυντής του FBI άνοιξε μία παλιά ιστορική πληγή, σημείωσε ο 'Ειμπριαμ Φόξμαν στο MSBC.

Η ευαισθησία του λαού της Πολωνίας, η οποία μετρά τους περισσότερους σωτήρες εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, δεν είναι αδικαιολόγητη. Αλλά ούτε ο κ. Κόμεϊ είπε κάτι καινούργιο ή ψευδές, σύμφωνα με τον Άμπραχαμ Φόξμαν, εβραίο Πολωνό επιζώντα του Ολοκαυτώματος και Εθνικό Διευθυντή της Anti-Defamation League.

Αποτελεί αποδεδειγμένο ιστορικό γεγονός ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν μόνο υπόθεση των Γερμανών αυτουργών του, αλλά επίσης και συνεργών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Οι Πολωνοί συνένοχοι δεν είναι αναγκαστικά οι χειρότεροι (άλλες χώρες όπως η Ουκρανία, η Κροατία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής ανταγωνίζονται για την ατίμωση αυτή), αλλά ήταν πραγματικοί, σύμφωνα με τον κ. Φόξμαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή