Διακόσιοι είκοσι μετανάστες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι της Κατάνης στη Σικελία, οι πιο πρόσφατες αφίξεις σε ένα συνεχιζόμενο κύμα μεταναστών, που μπορεί να φτάσει και τις 5.000 την εβδομάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις προβολές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Η περιπολία Denaro της Guardia di Finanza (οικονομική αστυνομία) οδήγησε νωρίς το πρωί στο σικελικό λιμάνι τους μετανάστες, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, τους οποίους διέσωσε στη θάλασσα περίπου 40 χλμ. ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Βρίσκονταν σε δύο πλαστικές λέμβους, μήκους 14 μέτρων η κάθε μια, παστωμένοι ανάμεσα σε μπιντόνια βενζίνης, τα οποία ανατράπηκαν.
Εντός της ημέρας θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητήσει τα μέτρα τα οποία θα λάβει κατά των διακινητών μεταναστών στη Λιβύη, μετά το ναυάγιο αλιευτικού, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο περίπου 800 ανθρώπων, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι περίπου 5.000 άνθρωποι θα φθάνουν κατά μέσο όρο την εβδομάδα από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο στις ιταλικές ακτές, σύμφωνα με έκθεση την οποία δημοσιεύουν τα μέσα ενημέρωσης.
Αν ο αριθμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα σημάνει 200.000 αφίξεις για το 2015 στην Ιταλία.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας μετανάστευσης του υπουργείου, Μάριο Μορκόνε, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Il Messaggero, δήλωσε ότι η Ιταλία έχει επιφορτιστεί αυτή την ώρα με την ευθύνη να φιλοξενήσει 81.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 31.000 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα πρέπει να κατανεμηθούν στις διάφορες περιοχές.
Από την πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας, υψώνονται επικριτικές φωνές κατά του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο τα πλοία θα πρέπει να βυθίζονται. Ο μονσινιόρ Τζιανκάρλο Περέτζο, του Ιδρύματος Μεταναστών της επισκοπής, το χαρακτήρισε «παράλογο». «Θα ήταν καλύτερα να συστηθεί μία επιχείρηση ελέγχου μέχρι τις λιβυκές ακτές, για να διαφυλάξουμε πάνω απ΄όλα τις ανθρώπινες ζωές», σημείωσε.