Κάρτερ: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 09:49
UPD:09:52
REUTERS/PHILIPPE LAURENSON

Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ζήτημα που προκαλεί τριβές στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ.

A- A A+

Nα αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες «λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν» κάλεσε τα κράτη της Ευρώπης ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ας Κάρτερ, σημειώνοντας ότι η μείωση των επενδύσεών τους σε αυτόν τον τομέα έχει υπονομεύσει την δυνατότητά τους να αποτελούν ικανό εταίρο των ΗΠΑ.

«Δεν κάνουν αρκετά. Δαπανούν μικρότερο μερίδιο του ΑΕΠ από ό,τι στο παρελθόν, από ό,τι εμείς τώρα και από ό,τι πολλοί, όπως η Ρωσία» επισήμανε ο Κάρτερ μιλώντας σε εκπαιδευόμενους Αμερικανούς αξιωματικούς χαρακτηρίζοντας «πολύ μικρές» τις ευρωπαϊκές δαπάνες για την άμυνα.

Όπως είπε ο ίδιος, η «επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ζήτημα των προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τις χώρες της βόρειας Αφρικής και η επίθεση στην γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo αποτέλεσαν κλήσεις αφύπνισης, που έδειξαν ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες για την ασφάλεια.

«Νομίζω ότι όταν ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε, πολλοί στην Ευρώπη θεώρησαν ότι τα προβλήματα ασφαλείας της τερματίστηκαν. Και τώρα αρχίζουν να ξυπνάνε», συνέχισε ο Κάρτερ. 

Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ζήτημα που προκαλεί τριβές στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και υπουργοί Άμυνας καλούν συχνά τους συμμάχους να αυξήσουν τα ποσά που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή