Κάτι κινείται

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2004 18:44
UPD:18:49

A- A A+

Οι Iσραηλινοί δέχονται καταρχήν την αναγκαιότητα δύο κρατών δυτικά του Ιορδάνη, γεγονός που προϋποθέτει την καταστροφή ενός μέρους των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη. (O Αριέλ Σαρόν μίλησε χθες για σχέδιο εκκένωσης 17 από τους συνολικά 21 εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/02/870481.htm ).

Αυτή η παραδοχή, που θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια και μάλιστα από τον σκληροπυρηνικό Σαρόν, συνοδεύεται από την κατασκευή ενός τείχους που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη γέννηση της αυριανής Παλαιστίνης.

Η εικόνα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τις δηλώσεις του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμέντ Κορέι, στις 8 Ιανουαρίου http://www.naftemporiki.gr/premium/archive/story.asp?id=862128 , σύμφωνα με τον οποίο ο στόχος ενός παλαιστινιακού κράτους ενδέχεται να δώσει τη θέση του στην προοπτική ενός ενιαίου κράτους δύο εθνοτήτων.

Aυτή η συγκαλυμμένη απειλή δείχνει την αμηχανία της παλαιστινιακής ηγεσίας απέναντι σε μια δυναμική που φοβάται ότι θα την ξεπεράσει.

Η ιστορία επιφυλάσσει μερικές φορές περίεργες ειρωνείες. Οπως η υπερβολή φωτίζει την αλήθεια στο θέατρο, έτσι και η γενικευμένη σύγχυση στο θέατρο του παραλόγου στην ταραγμένη Μέση Ανατολή ενδέχεται να προαναγγέλλει έναν καινούργιο ιστορικό σταθμό.

Υ.Γ. Νέο επεισόδιο σήμερα. Το ενδεχόμενο μεταβίβασης στην παλαιστινιακή κυριαρχία αραβικών περιοχών, οι οποίες σήμερα είναι υπό ισραηλινό έλεγχο, στο πλαίσιο εδαφικών ανταλλαγών, εξετάζει ο Αριέλ Σαρόν http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/03/870865.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή