Ν. Κορέα: Σχέδιο για ανέλκυση του Sewol τον Σεπτέμβριο

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 10:41
UPD:10:44
REUTERS/POOL

Σύμφωνα με ανακοινωση της κυβέρνησης, η διαδικασία της ανέλκυσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να κρατήσει έως και 18 μήνες και το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ουόν.

A- A A+

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα ανελκύσει το οχηματαγωγό πλοίο Sewol το οποίο βυθίστηκε πριν από έναν χρόνο, παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους έφηβοι.

Μετά το ναυάγιο οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν μία περισσότερο σε βάθος διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το δυστύχημα. Οι σοροί εννέα θυμάτων δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Το Sewol, το οποίο είχε υποστεί μετατροπές που είχαν επηρεάσει την ευστάθειά του, ήταν υπερφορτωμένο και ταξίδευε με υπερβολική ταχύτητα σε στενό, ανατράπηκε και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του δρομολογίου του. Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 44 μέτρων ανοικτά του νησιού Τζίντο.

Από τους νεκρούς, οι 250 ήταν μαθητές. Πολλοί ακολούθησαν τις οδηγίες να παραμείνουν στις καμπίνες τους, ακόμα και όταν μέλη του πληρώματος εγκατέλειπαν το βυθιζόμενο πλοίο.

Μία κυβερνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν δυνατή η ανέλκυση του πλοίου, βάρους 6.800 τόνων, με ένα κόστος 150 δισεκατομμυρίων ουόν (139 εκατ. δολάρια). 

Σύμφωνα με ανακοινωση της κυβέρνησης, η διαδικασία της ανέλκυσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να κρατήσει έως και 18 μήνες και το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ουόν, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις τεχνικές δυσκολίες. 

Συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν πως το σχέδιο για την ανέλκυση του πλοίου ήρθε πολύ αργά.

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα ανελκύσει το πλοίο τον Σεπτέμβριο είναι πραγματικά πολύ ανόητη», δήλωσε ο Λι Ναμ-σεόκ, πατέρας ενός από τους νεκρούς.

Το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων μελών των οικογενειών των θυμάτων, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Σεούλ για να διαμαρτυρηθούν για «την ανικανότητα της κυβέρνησης και την κωλυσιεργία» σχετικά με την ανέλκυση του πλοίου, ενώ ζήτησαν και τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης της τραγωδίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή