Η Sharon Kovacs για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 24 και 25 Απριλίου
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 07:30
UPD:21:53
A- A A+

Η Ολλανδή ερμηνεύτρια, που τραγουδούσε πριν ακόμη μάθει να μιλάει, αλλά έπρεπε να φτάσει στην ταραγμένη εφηβεία, για να ανακαλύψει τη μουσική, η Sharon Kovacs, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, για δύο συναυλίες, στο Βοτανικός Live Stage, στην Αθήνα, την Παρασκευή 24 Απριλίου, και στο Principal Club Theater, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 25 Απριλίου.

Έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στα ελληνικά iTunes charts με το EP «My love», η Kovacs, μετά την κυκλοφορία του πρώτου της ολοκληρωμένου άλμπουμ «Shades of love», προγραμμάτισε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και, φυσικά, στη χώρα μας, με opening acts, στη συναυλία της Αθήνας, τους Angelika Dusk, Greeklish Babylon και The Moka Band.

«Θέλω να μπορώ να γράφω μουσική για πάντα»

Μιλώντας η ίδια για τη φωνή και τη μουσική της, αναφέρει: «Αυτός ο σκοτεινός, ζοφερός σχεδόν, ήχος βγαίνει από τη φωνή μου και τις ενορχηστρώσεις, αλλά και από το γεγονός ότι γράφουμε σε κλίμακα μινόρε. Μου αρέσουν οι “ατμόσφαιρες” και η μουσική μου έχει ψυχή! Μου αρέσουν οι Billie Holiday, Etta James, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Dinah Washington. Ακόμα και η Tina Turner και η Janis Joplin είναι οι αγαπημένες μου, τις ακούω συνεχώς. Γυναίκες τραγουδίστριες με προσωπικότητα, που “έζησαν” τη ζωή τους.


Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες τους αποτυπώθηκαν στη φωνή τους και αυτό είναι τόσο ελκυστικό. Θέλω να μπορώ να γράφω μουσική για πάντα. Έχω περίπλοκη προσωπικότητα και μπορεί, πολλές φορές, να μπερδεύομαι, αλλά, όσο έχω γύρω μου ανθρώπους, που με στηρίζουν με τη δυναμική τους, όπως έχω αυτήν τη στιγμή, θα μείνω σταθερή. Χρειάζομαι έναν στόχο και τον έχω βρει. Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο».

Με μια ιδιαίτερη φωνή, που της δημιούργησε και προβλήματα

Για την Kovacs, οι σχολικές μπάντες και τα talent shows ήταν κομμάτι τής καθημερινότητάς της, χωρίς, όμως, να καταφέρει να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους, για να τη στηρίξουν και να αναδείξουν το ταλέντο της. Όλα άλλαξαν, όταν, τελειώνοντας το Λύκειο, έπιασε δουλειά σαν σερβιτόρα, σε έναν χώρο που φιλοξενούσε και open mic βραδιές, και άρχισε να τραγουδά. Το κοινό ενθουσιάστηκε και, μια μέρα, κάποιος τη συμβούλεψε να περάσει από audition στο Rock City Institute, μουσικό κολέγιο στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Πήγε, ερμήνευσε δύο τραγούδια, και τη δέχτηκαν αμέσως.


Στην περίοδο των σπουδών της, η σκοτεινή της φωνή προκάλεσε αρκετά προβλήματα. «Κάποιοι από τους καθηγητές φωνητικής δεν ήξεραν τι να με κάνουν. Κάποια στιγμή, μάλιστα, μου είπαν να τα παρατήσω και να ασχοληθώ με κάτι άλλο!  Μου έλεγαν ότι χρησιμοποιώ τη φωνή μου με λάθος τρόπο. Μα αυτή είμαι εγώ! Δεν μπορώ να τραγουδήσω με κανέναν άλλο τρόπο» ομολογεί η Kovacs.


Επέμεινε, συνέχισε να καλλιεργεί το ταλέντο της και να γράφει τραγούδια. Και την κατάλληλη στιγμή, γνώρισε τον διάσημο παραγωγό Oscar Holleman, μέσω Facebook, στέλνοντας του ένα link με τη δουλειά της. «Κανονικά, ποτέ δεν ακούω αυτά τα links, που μου στέλνουν» εξομολογείται ο βετεράνος της μουσικής βιομηχανίας. «Εκείνη την ώρα, όμως, δεν είχα κάτι να κάνω και βαριόμουν και λίγο. Από τις πρώτες νότες, από τις πρώτες λέξεις, με “γράπωσε”, μαγνητίστηκα! Ήταν καταπληκτικό. Την ίδια στιγμή, την κάλεσα και τη ρώτησα ποιός τραγουδάει. “Εγώ είμαι”, μου είπε. Όταν τη γνώρισα, με ξάφνιασε με την εμφάνισή της, γιατί δεν είναι αυτό που περιμένεις. Η φωνή της είναι “μαύρη”, αλλά, μπροστά μου, στεκόταν ένα λευκό κορίτσι με ξυρισμένο κεφάλι! Με κατέπληξε και με ιντριγκάρισε τόσο πολύ, που ξεκινήσαμε αμέσως να δουλεύουμε μαζί».


Τελειώνοντας τις σπουδές της, η Kovacs επικεντρώθηκε στη μουσική της, με πολύ καλά αποτελέσματα. Εμφανίστηκε στο after show για τους One Republic και τους Pearl Jam, στο Άμστερνταμ, και σε σημαντικά ολλανδικά και γερμανικά Φεστιβάλ. Παράλληλα με τα sessions της στην Ολλανδία, ταξίδεψε σε διάφορες χώρες, αναζητώντας συνεργασίες και ηχογραφώντας με μια πλειάδα διαφορετικών συνθετών.


Στα περίφημα Egrem Studios της Αβάνας, ηχογράφησε, με Κουβανούς μουσικούς, το πρώτο της άλμπουμ, με το οποίο δίνει το στίγμα της, το προσωπικό της άγγιγμα, στη μουσική της. «Πρέπει να είναι ακραία, για να μου ταιριάζει» λέει η ίδια. «Πολλές φορές, δεν υπολογίζω τίποτα, μπορεί να πω πράγματα βαριά, τα τραγούδια μου να είναι “βρώμικα”, αλλά πάντα είμαι ειλικρινής. Έτσι είμαι εγώ, κάνω μουσική από μια εσωτερική ανάγκη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος, για να εκφράσω τα συναισθήματά μου, και αυτό κάνει τη μουσική μου αγνή, αληθινή και μοναδική!»


Πληροφορίες
Bοτανικός Live Stage: Κασσάνδρας 19 (Ιερά Οδός 72 & Σπύρου Πάτση) - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 3473835. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 15 ευρώ, στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας: 20
ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticket House: Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ.: 210 3608366, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Principal Club Theater: Γεωργίου Ανδρέου 56 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 428088. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 18 ευρώ, στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας: 20 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Μητροπόλεως 102, τηλ.: 2310 264880, καταστήματα: Media Markt, Stereodisc, Rover Bar.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς