Ρ. Κουκ: Η μεγαλύτερη γκάφα μετά το Σουέζ ο πόλεμος στο Ιράκ

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2004 12:55
UPD:13:02
A- A A+

Ο πόλεμος στο Ιράκ αποδεικνύεται ότι είναι «η μεγαλύτερη γκάφα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Βρετανίας μετά το Σουέζ» το 1956, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, στην εφημερίδα “Independent”.

«Ο πόλεμος ούτε κατέστρεψε όπλα μαζικής καταστροφής ούτε μείωσε την απειλή της τρομοκρατίας κατά των βρετανικών συμφερόντων», τόνισε ο πρώην υπουργός των Εργατικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρόμπιν Κουκ παραιτήθηκε από το αξίωμά του θέλοντας να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ, στον οποίο μετείχε η χώρα του το Μάρτιο του 2003, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ.

Ο πόλεμος, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, υπονόμευσε το κύρος των Ηνωμένων Εθνών, διαχώρισε τη Βρετανία από τους βασικούς συμμάχους της στην Ευρώπη και ζημίωσε την εικόνα της στον τρίτο κόσμο, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες.

«Η αλήθεια είναι ότι ο Τόνι Μπλερ δεν οδήγησε τη Βρετανία στον πόλεμο στο Ιράκ γιατί υπήρχαν αποδείξεις για την παρουσία όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε. «Μετείχε στον πόλεμο αυτό γιατί ήθελε ν' αποδείξει στον πρόεδρο Μπους ότι είναι ο καλύτερός του φίλος και η Βρετανία η πιο αξιόπιστη σύμμαχός του».

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή