Βρετανία: Περιορισμοί στην εγκατάσταση μεταναστών από τις υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρες

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2004 16:37
A- A A+

Την αναθεώρηση του καθεστώτος ελεύθερης εγκατάστασης στη Βρετανία μεταναστών από τις υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες της ανατολικής Ευρώπης, προανήγγειλε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Μέχρι σήμερα, οι μόνες χώρες που εξακολουθούσαν να μην επιβάλλουν περιορισμούς στην εγκατάσταση μεταναστών από τις χώρες αυτές, ήταν η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

«Είναι σημαντικό αν αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένας εν δυνάμει κίνδυνος από τις χώρες αυτές», δήλωσε ο κ. Μπλερ στη Βουλή, απαντώντας στις εκκλήσεις του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος να επιβάλει περιορισμούς στον αριθμό των μεταναστών. «Γι αυτόν ακριβώς το λόγο εξετάζουμε τώρα τις παραχωρήσεις που κάναμε. Εάν αποδειχθεί ότι καταργώντας αυτές τις παραχωρήσεις θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, τότε θα το πράξουμε», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σουηδία επέβαλε περιορισμούς στην εγκατάσταση μεταναστών από τις 10 υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, ενώ και η Ολλανδία ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή ανώτατου ορίου.

Ο κ. Μπλερ δεσμεύθηκε επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει αν το κράτος προνοίας, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους μετανάστες, είναι –όπως χαρακτηριστικά είπε- «υπερβολικά γενναιόδωρο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή