Διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Ρουμανία ζητάει η εισηγητής του Ε.Κ.

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2004 17:30
A- A A+

Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ρουμανίας στην Ε.Ε. ζήτησε η εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βαλκανική αυτή χώρα, Έμα Νίκολσον. Η κ. Νίκολσον ζητά την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς όπως επισημαίνει, η Ρουμανία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της Δικαιοσύνης και τον αγώνα εναντίον της διαφθοράς.

«Η Ε.Ε. οφείλει να αναβάλει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία, εκτός και αν επανέλθει στο σωστό δρόμο η μεταρρυθμιστική διαδικασία», επισήμανε η κ. Νίκολσον. Η εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε για πρώτη φορά σε αμφισβήτηση το σεβασμό των πολιτικών κριτηρίων ένταξης από το Βουκουρέστι, λίγες μόνο μέρες πριν κατατεθεί η αναφορά του Κοινοβουλίου για την προενταξιακή πορεία της Ρουμανίας.

Σε περίπτωση που το Βουκουρέστι δεν ενισχύσει το σεβασμό στους νόμους και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι πολύ πιθανό το Κοινοβούλιο να προτείνει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προειδοποίησε η κ. Νίκολσον.

Εξηγήσεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Ρουμανία ζήτησε με επιστολή του προς το ρουμάνο πρωθυπουργό Αντριάν Ναστάζε και ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή