Ενεργειακές ασάφειες...

Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 07:00
UPD:08:27
REUTERS/LASZLO BALOGH

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να λες «ναι σε όλα» στο παιχνίδι των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, απλώς και μόνο επειδή έχεις αυτοαναγορευθεί σε «ενεργειακό κόμβο».

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Πολλές πόρτες μαζί ανοίγει η Αθήνα όσον αφορά τα ενεργειακά, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν οφέλη σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να λες «ναι σε όλα» στο παιχνίδι των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, απλώς και μόνο επειδή έχεις αυτοαναγορευθεί σε «ενεργειακό κόμβο».

Το timing δεν φαίνεται να είναι το πλέον κατάλληλο, υπό την έννοια ότι η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα περιορίζουν τα διαπραγματευτικά χαρτιά στης Ελλάδας έναντι οιασδήποτε συμφωνίας με όποια πλευρά, σε κάθε project, όταν μάλιστα καταγράφεται σύγκρουση συμφερόντων.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στη Σύνοδο του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στη Ρίγα της Λετονίας, είπε ότι η ανάπτυξη όλων χωρίς εξαίρεση των αγωγών και της ανεμπόδιστης διασύνδεσής τους μεταξύ των κρατών και των διαφόρων περιοχών θα δώσει εξαιρετικά σημαντική ώθηση στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και των οδεύσεων φ.α., αλλά και τη μέγιστη δυνατή μείωση των τιμών του σε όφελος των καταναλωτών και των οικονομιών.

Παρέλειψε να πει ότι ο χρόνος ωρίμανσης κάθε έργου είναι μακρύς και απαιτούνται απίστευτα ποσά για την υλοποίησή του… Ας δούμε ποια είναι μερικά μόνο από τα δεδομένα:

α) Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έχει ναυαγήσει.

β) Ο South Stream έχει σταματήσει με απόφαση των Ρώσων.

γ) Η Μόσχα προωθεί τον Turkish Stream, ώστε να παρακαμφθεί η Ουκρανία στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. και χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως ενδιάμεση, τηρώντας τα προσχήματα με τις Βρυξέλλες, για να μην «καεί» το θέμα πρόωρα…

δ) Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται στους ρυθμούς Πούτιν, την ώρα που ήδη προχωρεί το -μόνο απτό, ώς τώρα- έργο του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline ή ΤΑΡ), το οποίο θα μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας και Β. Ελλάδας προς ευρωπαϊκά κράτη.

Εμείς επισημαίνουμε, για να μη χαθούμε στην… ασάφεια, ότι την εβδομάδα που πέρασε δεν ήρθε ο Αλεξέι Μίλερ, της Gazprom, όπως φημολογούνταν, ούτε και υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά, όπως θεωρούσε πιθανό ο κ. Λαφαζάνης, για την προώθηση του έργου του αγωγού που θα συνδεθεί με τον Turkish Stream κ.λπ., κ.λπ., κ.πλ...

Ενδιαφέρον έχει, βεβαίως, να δούμε τι θα συζητήσει ο ΥΠΑΠΕΝ στη Σόφια, με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στις 22 Απριλίου, για την ανάπτυξη του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου».

Αυτόν, λοιπόν, τον… θέλουν οι Βρυξέλλες και περιλαμβάνει έργα διασύνδεσης των δικτύων των τριών χωρών, για τη διακίνηση ποσοτήτων αερίου από τον Βορρά στον Νότο και αντιστρόφως, με δημιουργία μιας αγοράς που θα τροφοδοτείται με αέριο και από τη Ρωσία και από τρίτες χώρες…

Με όλα αυτά στον «αέρα», κυριολεκτικά, υπάρχει κάποιος που μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τι ακριβώς θα γίνει, τι θα εισπράξει η χώρα μας και πότε;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή