Η «Χορευτική Πανούκλα» επιστρέφει μυστηριωδώς

Σουρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικής ιστορίας, στο 104
Κυριακή, 17 Μαΐου 2015 15:41
UPD:17:29

Χωρισμένη σε σκηνές στον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο, η παράσταση δίνει μία απρόσμενη ερμηνεία στα αίτια της επιδημίας.

A- A A+

Βασισμένο στα ιστορικά γεγονότα που, σύμφωνα με έρευνες, οδήγησαν στο ξέσπασμα της Χορευτικής Πανούκλας του 1518, το έργο των Γρηγόρη Χατζάκη και Βύρωνα Κατρίτση, «Η χορευτική πανούκλα», σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Χατζάκη, επιστρέφει και παρουσιάζεται στο 104, έως τις 28 Μαΐου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 9.15 το βράδυ.

Χωρισμένη σε σκηνές στον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο, η παράσταση δίνει μία απρόσμενη ερμηνεία στα αίτια της επιδημίας, μέσα από μία κωμική - σουρεαλιστική ανάγνωση της παράξενης αυτής ιστορίας, που εκτυλίχθηκε στις 14 Ιουλίου 1518, στο φθινόπωρο του Μεσαίωνα, σε ένα μικρό φτωχικό σπίτι στο Στρασβούργο.

Εκεί, όπως έχουν καταγραφεί τα γεγονότα, ο Herr Troffea, ζήτησε από τη γυναίκα του, Frau Troffea, να κάνει μία δουλειά. Εκείνη σηκώθηκε, βγήκε από το σπίτι, σταμάτησε κάπου στον δρόμο, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, και άρχισε να χορεύει. Δεν ακουγόταν μουσική και δεν έδειχνε κανένα σημάδι ευχαρίστησης, καθώς τα πόδια της κινούνταν ασταμάτητα κάτω από τη φούστα της. Χόρευε για 6 συνεχόμενες ημέρες. Κάθε τόσο, έπεφτε εξαντλημένη και, μόλις συνερχόταν, συνέχιζε τον παράφρονα χορό της.

Μέσα σε λίγες μέρες, γύρω στους 30 ακόμη ανθρώπους, οδηγούμενοι από την ίδια ανάγκη, βγήκαν στον δρόμο και χόρευαν, σέρνοντας ένα παρανοϊκό ασταμάτητο γαϊτανάκι χορού. Μέσα σε έναν μήνα, πάνω από 400 άλλοι άνθρωποι ακολούθησαν. Η Χορευτική Πανούκλα, όπως ονομάσθηκε το φαινόμενο, άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την πόλη. Κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει τον χορό τους. Έναν χορό που, σιγά σιγά, οδηγούσε τον έναν μετά τον άλλο στον θάνατο. Σύμφωνα με τον ιστορικό John Waller, ο οποίος, εδώ και χρόνια, μελετά το μυστήριο της Χορευτικής Πανούκλας του 1518, όταν μιλάμε για χορό, δεν εννοούμε κάτι  σαν επιληπτική κρίση ή κρίση σπασμών, αλλά για πραγματικό χορό, με φιγούρες και όλα τα χαρακτηριστικά ενός γλεντιού.

Στη θεατρική προσέγγιση των γεγονότων, τα πράγματα εξελίσσονται κάπως αλλιώς. Στο καπνιστήριο των Θανάτων, το ραδιόφωνο παίζει αγαπημένες επιτυχίες, στην ταβέρνα του Φραντς Τρόφεα περνάει η ώρα και... άλλοι παράξενοι πελάτες, ένας μετεωρίτης αναστατώνει την ηρεμία του χωριού, ενώ τρεις φιλόδοξοι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τον χορό…

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Βύρων Κατρίτσης - Γρηγόρης Χατζάκης, σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης, σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη, κοστούμια: La Reina, φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος, μουσική: Βύρων Κατρίτσης, ειδικές κατασκευές: Δέσποινα Μάλλη, κίνηση: Μαρία Καραγεώργου, βοηθός σκηνοθέτη: Michelangelo Bevilacqua. Παίζουν: Πανάγος Ιωακείμ, Βύρων Κατρίτσης, Βάλη Μαυρίδη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Γρηγόρης Χατζάκης.

Πληροφορίες
104 - Κεντρική Σκηνή: Ευμολπιδών 41 - Γκάζι, τηλ. κρατήσεων: 210 3455020, 6940 290312. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς