Αυξάνεται η ανησυχία των αρμόδιων Οργανισμών για την επιδημία γρίπης των πτηνών

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2004 15:58
A- A A+

Την άμεση αντίδραση όλων των χωρών του κόσμου έναντι της επιδημίας της γρίπης των πτηνών, ζήτησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Ζακ Ντιούφ, καθώς η επιδημία δεν δείχνει να έχει περιοριστεί. «Η επιδημία δεν έχει περιοριστεί και πρέπει να αναλάβουμε επειγόντως δράση», τόνισε ο κ. Ντιουφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη, όπου βρίσκεται έδρα του Οργανισμού.

«Ζητάμε από όλες τις χώρες να λάβουν αμέσως προληπτικά μέτρα, να ενισχύσουν τις κτηνιατρικές τους υπηρεσίες και να διατηρήσουν επαφή με τις αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες», υπογράμμισε ο κ. Ντιούφ και πρόσθεσε: «όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να περιοριστεί η διάδοση της ασθένειας τόσο σε άλλες χώρες, όσο και άλλα ζώα μέσα στην ίδια χώρα».

Ο Μπερνάρ Βαλά, διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτίας επέκρινε τις ασιατικές χώρες επειδή καθυστέρησαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εμφάνιση της επιδημίας. «Ολες οι χώρες θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει γρηγορότερα. Καθυστέρησαν περισσότερο από ένα μήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί του FAO, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτίας πρότειναν επίσης, μια εκστρατεία εμβολιασμού των πουλερικών που κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον ιό σε χώρες που έχουν ήδη πληγεί από τον ιό Η5Ν1 στην Ασία. «Ο εμβολιασμός των πουλερικών είναι ένα μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με τη θανάτωση των άρρωστων ζώων», υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση τους.

Εντωμεταξύ, δεκατρείς νέες περιοχές στην Κίνα επλήγησαν από τη γρίπη των πτηνών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως ο ιός Η5Ν1 εντοπίστηκε σε πτηνοτροφικές μονάδες στις επαρχίες Τζιανγκσί και Ανχούι.

Στη Νότια Κορέα εντοπίστηκε μια νέα εστία μόλυνσης, η πρώτη μετά από δέκα ημέρες. Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο ιός εντοπίστηκε σε δύο εκτροφεία με πάπιες στην περιοχή Ασάν, 90 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή