Δραματική μείωση του πληθυσμού των πτηνών στη Φουκουσίμα

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 21:25
UPD:17/04/2015 12:50
University of South Carolina

O Τιμ Μουσώ και η ομάδα του χρησιμοποίησαν κρυστάλλους ευαίσθητους στην ακτινοβολία τύπου Γ για να μετρήσουν την ραδιενέργεια των ζώων που μένουν στην περιοχή.

A- A A+

Οι αριθμοί των πτηνών στη Φουκουσίμα έχουν σημειώσει δραματική πτώση μετά το πυρηνικό ατύχημα του 2011, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Τιμ Μουσώ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολάινα ανέλυσε 57 είδη πτηνών της περιοχής και ανακάλυψε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πληθυσμών μειώθηκε ως άμεση συνέπεια του ατυχήματος που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι πριν από τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα ο πληθυσμός ενός συγκεκριμένου είδους, του χελιδονιού Hirundo rustica, μειώθηκε από αρκετές εκατοντάδες σε μόλις μερικές δεκάδες μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο, λόγω της έκθεσης στη ραδιενέργεια.

Παρά το γεγονός πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντίθετα οι αρνητικές επιδράσεις του ατυχήματος στα πτηνά επιδεινώνονται.

«Παρατηρούμε δραματικές επιπτώσεις τόσο στον πληθυσμό των πτηνών, όσο και στον αριθμό των ειδών που επηρεάζονται. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δεχτεί πλήγματα τόσο η βιοποικιλότητα όσο και η αφθονία των πτηνών στις περιοχές με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, ακόμα και αν αυτά σταδιακά πέφτουν», δήλωσε ο Μουσώ.

Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια, συγκρίνοντας την κατάσταση με την αντίστοιχη μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986. Μία διαφορά που έχει εντοπιστεί είναι ότι στο Τσερνόμπιλ επηρεάστηκαν περισσότερο τα αποδημητικά πουλιά, ενώ στη Φουκουσίμα τα ενδημικά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στις δυνατότητες επιδιόρθωσης του DNA για τα αποδημητικά είδη, ως αποτέλεσμα του χτυπήματος των φτερών τους, γεγονός που μειώνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους και τα καθιστά πιο ευάλωτα στη ραδιενεργή ακτινοβολία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή