Γιορτή της απώλειας στον ετοιμοθάνατο «Βυσσινόκηπο»

Σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 09:30
Vassilis Makris

«Ο Βυσσινόκηπος» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής.

A- A A+

Κωμικοί και τραγικοί ταυτόχρονα, κάποιοι ήρωες παλεύουν με πείσμα για λίγη ευτυχία. Παγιδευμένοι στο έλεος μιας μεταβατικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια συγκλονιστική κωμωδία για το μυστήριο της ζωής. Και τότε, προβάλλει το ερώτημα: «Γιατί τόση αγωνία κάτω από τόση ομορφιά;».

Υπονομεύοντας τα στερεότυπα που βαραίνουν τις τσεχωφικές αναγνώσεις, ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος αναμετριέται με ένα εμβληματικό έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον «Βυσσινόκηπο» του Άντον Τσέχωφ, που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 22 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ.

«Αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα»

Ο Νίκος Καραθάνος προσεγγίζει το έργο, που ο ίδιος ο συγγραφέας του χαρακτήριζε «κωμωδία, στιγμές στιγμές φάρσα», ως «αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα», σε μια εκδοχή που λάμπει από καθαρό βλέμμα και απεριόριστη ευαισθησία, συναντώντας - μοιραία - τη σημερινή μεταβατική ιστορική στιγμή, καθώς το κύκνειο άσμα του Τσέχωφ, που γράφτηκε το 1904, είναι ένα έργο αποχαιρετισμού, ένα έργο για το τέλος μιας εποχής. Ο κόσμος αλλάζει και, σε αυτό το μεταίχμιο, ο συγγραφέας στήνει μια γιορτή της απώλειας.

VASSILIS MAKRIS
Με μια νότα ελπίδας για το μέλλον

«Ο Βυσσινόκηπος» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής. Το στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι σε αυτόν, περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλο έργο του Τσέχωφ, φαίνεται η δυσκολία, η αδυναμία των ανθρώπων να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον και τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν στην προσωπική τους ζωή. Μέσα από το έργο του, ο Ρώσος γιατρός, δραματουργός και συγγραφέας απεικονίζει τη διαρκή φθορά της καθημερινής ζωής στη Ρωσία του 20ού αιώνα, δίνοντας, όμως, μια νότα ελπίδας για το μέλλον και κάνοντας μια ακριβή πρόβλεψη της ίδιας της επανάστασης που ακολούθησε.

VASSILIS MAKRIS
Ακόμα και όταν ακούνε τα τσεκούρια να χτυπούν δυνατά

Το έργο διηγείται την ιστορία ενός σπιτιού με τον ωραιότερο «Βυσσινόκηπο» της περιοχής, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης. Οι σχεδόν αδιάφοροι μικροαστοί ιδιοκτήτες του δεν κάνουν τίποτα, για να το σώσουν από την πώληση. Χάνουν το αγαπημένο τους πατρικό σπίτι και το μόνο, που μπορούν να κάνουν, είναι να το κοιτούν και να αναπολούν. Να αναβιώνουν τις παιδικές τους αναμνήσεις, να νοσταλγούν τις παλιές ευχάριστες στιγμές, να χορεύουν, να γελούν, να φλερτάρουν. Τίποτα δεν τους κάνει να μετανιώνουν για την απόφασή τους, ακόμα και όταν ακούνε τα τσεκούρια να χτυπούν δυνατά και να κόβουν τις αγαπημένες τους βυσσινιές.

Παράλληλη εκδήλωση

Την Τρίτη 28 Απριλίου, μετά την παράσταση, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους συντελεστές της, σε συντονισμό του κριτικού θεάτρου και επίκουρου Καθηγητή του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρη Ιωαννίδη.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου, σκηνοθεσία - διασκευή: Νίκος Καραθάνος, σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, κίνηση: Αμάλια Μπένετ, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, απόδοση κειμένου: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, hair design: Ντάνιελ Αθανασίου, βοηθοί σκηνοθέτη: Πέτρος Γεωργοπάλης - Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, βοηθοί σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού - Μυρτώ Λάμπρου -  Δάφνη Ηλιοπούλου. Παίζουν: Θανάσης Αλευράς, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Αναστασία Κονίδη, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Δάφνη Πατακιά, Μιχάλης Σαράντης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 28, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς