Τον απολογισμό της οκταετίας έκανε ο Κώστας Σημίτης

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 14:00
UPD:14:04

A- A A+

Τον απολογισμό της «οκταετίας που άλλαξε την Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, έκανε ο Κώστας Σημίτης στην τελευταία του ομιλία από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του νέου αρχηγού του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου.

Σε μια ομιλία με διακριτές νότες συναισθηματισμού και με φανερή την πρόθεση ανάδειξης της παρελθούσης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ,ως βάσης για το «νέο ξεκίνημα», που επαγγέλλεται ο Γ. Α. Παπανδρέου, ο Κ.Σημίτης, υπενθύμισε την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την «υπέρβαση των αγκυλώσεων» και την πάλη ενάντια σε «κυρίαρχες νοοτροπίες και σε τρόπους λειτουργίας που εμείς οι ίδιοι ενισχύσαμε», παράλληλα με τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων των οποίων ηγήθηκε.

«Κλείνει μια οκταετία που άλλαξε την Ελλάδα. Δεν θα αναφερθώ σε αριθμούς. Στα οκτώ αυτά χρόνια,χρησιμοποίησα πολύ αριθμούς και μεγέθη, γιατί πιστεύω ότι οι αριθμοί και τα αντικειμενικά μεγέθη είναι το ισχυρότερο αντίδοτο στην υπερβολή και τη δημαγωγία στην πολιτική. Οι αριθμοί μερικές φορές κουράζουν. Αλλά πιο πολύ, κουράζει και μάλιστα εκνευρίζει,η υπερβολή και η δημαγωγία- γιατί περιέχει ψεύδη και υποκρισία», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, τα αποτελέσματα της προσπάθειας που συνετελέσθη τα τελευταία οκτώ χρόνια,είναι απτά: Οικονομική σταθερότητα, κύρος για την Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, εθνική αυτοπεποίθηση και νοοτροπία οργάνωσης και προγραμματισμού που αρχίζει να κυριαρχεί στην κοινωνία. «Αυτά που πετύχαμε, ό,τι σχεδιάσαμε, ό,τι εφαρμόσαμε, σχετίζεται άμεσα με τη μεγάλη μας προγραμματική προσπάθεια, για τα έτη 2004-8.

«Χτίζουμε σ' αυτό που δημιουργήσαμε», ανέφερε ο κ. Σημίτης. Η συνέχεια,επιβάλλει την «βελτίωση και διόρθωση» στις πολιτικές και την ανανέωση στα πρόσωπα. «Ο εγωισμός της μονιμότητας, είναι συντηρητική συμπεριφορά».

«Οι αλλαγές σε πρόσωπα είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση που προκαλεί αμφιθυμία και συναντά αντικρουόμενες αντιδράσεις. Κανείς δεν αντιτίθεται στην αρχή της ανανέωσης, αλλά πάρα πολλοί είναι αντίθετοι στην εφαρμογή της, ιδίως όταν αφορά τους ίδιους. Ο κανόνας της μονιμότητας στην πολιτική,δεν έχει υπερασπιστές, αλλά η πρακτική της μονιμότητας, έχει άπειρους οπαδούς».

«Όποιος κατορθώνει να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο του «ναι μεν, αλλά», δημιουργεί δυναμική, δίνει ζωντάνια στις ιδέες και στην πρακτική του» ανέφερε ο κ. Σημίτης και συνέχισε μέσα σε ένα διαρκές χειροκρότημα από του συνεδριακό σώμα:

«Το ΠΑΣΟΚ, έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει πράξη την ανανέωση. Το έδειξε το 1996. Το δείχνει και σήμερα. Σήμερα που γίνεται η πρόταση,το τιμόνι να αναλάβει ένας νέος άνθρωπος. Ένα στέλεχος του κινήματος με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία.Με στέρεους δεσμούς με την ίδια την κοινωνία. Με σταθερές αρχές και πρωτοποριακές ιδέες. Με ρηξικέλευθο και ανοικτό πνεύμα. Με διάθεση για ρήξεις. Με διεθνή αναγνώριση. Με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους: Ο Γιώργος Παπανδρέου».

Η σχετική αποστροφή του κ. Σημίτη, οδήγησε στην κορύφωση του ενθουσιασμού του ακροατηρίου και τον Γιώργο Παπανδρέου να εγερθεί, προκειμένου να χαιρετήσει το πλήθος: «Νάτος, νάτος, ο πρωθυπουργός», απάντησαν οι σύνεδροι.

«Οι πολίτες, απέναντι στις προκλήσεις και τα προβλήματα της νέας εποχής, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους– συνέχισε ο κ. Σημίτης : Ο ένας είναι η συνεχής τολμηρή μεταρρύθμιση, η πορεία στο μέλλον και η πρόοδος, που, επειδή δέχεται την ανάγκη αλλαγής, προχωρεί χωρίς κλυδωνισμούς. Ο άλλος, είναι η στάση, η επανάπαυση, οι παλιές συνταγές, το πελατειακό κράτος, οι ευκαιριακές παροχές».

«Οι πολίτες θέλουν ασφάλεια, υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να την εξασφαλίσει, αφού στην ουσία, καταργεί την κοινωνική συναίνεση, οδηγώντας στον αυταρχισμό».

«Διάβασα χθες με έκπληξη, ότι η ΝΔ θα καταργήσει τους πρόσφατους νόμους για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και τις μελέτες. Ο νόμος για τις μελέτες προσαρμόζει το ελληνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα ανοίξει μέτωπο με την Ε.Ε.; Δεν είναι προχειρότητα αυτό; Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τον πολίτη, για τον καταναλωτή.Ο ελληνικός λαός όμως,δεν θέλει μια κυβέρνηση συντεχνιών, θέλει μια κυβέρνηση για τους πολίτες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Η νίκη στις εκλογές της 7ης Μάρτη, είναι δική μας. Είναι του ΠΑΣΟΚ, είναι της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα νικήσει το μέλλον. Θα νικήσει η Ελλάδα που δεν γυρίζει πίσω. Αυριανός Πρωθυπουργός, θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ : Ο Γιώργος Παπανδρέου», κατέληξε χειροκροτούμενος ο κ. Σημίτης.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή