«Η εκλογή του προέδρου μας από την κοινωνία αποτελεί τη γενέθλια πράξη της τρίτης αλλαγής». Αυτή ήταν η κεντρική φράση της ομιλίας του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη που άνοιξε τις εργασίες του έκτακτου Συνεδρίου του Κινήματος. Η διαδικασία άρχισε με την ψηφοφορία για την αλλαγή του καταστατικού και την έγκριση της προγραμματικής διακήρυξης για την τετραετία 2004-2008 και κορυφώθηκε με την έγκριση της υποψηφιότητας του Γ. Α. Παπανδρέου για τη θέση του προέδρου του κινήματος.
«Το κόμμα μας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκει στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι «οι πρακτικές μας οδήγησαν πολλές φορές σε περιχαράξεις συσχετισμών και σε αποκλεισμούς». «Το ανοιχτό κόμμα δεν τελειώνει εκεί που τελειώνει ο κατάλογος των μελών του, αλλά αγκαλιάζει και εκείνο το τμήμα που θέλει να το στηρίξει, που ενδιαφέρεται, που θέλει να ταυτιστεί με την πολιτική μας πρόταση», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καθώς -όπως είπε- διατρανώνει τη θέληση «να πάμε σε ένα νέο ενωτικό, πλειοψηφικό και νικηφόρο ρεύμα όλη τη δημοκρατική παράταξη».
«Θέλουμε να μετατρέψουμε την εκλογή του νέου προέδρου μας του Γ. Παπανδρέου σε μια μεγάλη μαζική διαδικασία συμμετοχής συστράτευσης και συναπόφασης που οδηγεί στη νίκη στις εκλογές της 7ης Μαρτίου», τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Επιπροσθέτως, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κυβερνητικό έργο του Κ. Σημίτη, εξήρε την πρωτοβουλία του ανανέωσης του κινήματος και υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή «έδειξε μεγάλη διορατικότητα και σπάνια πολιτική αρετή».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική στον καταγγελτικό λόγο της ΝΔ, στην άγονη διαίρεση και την πολική απάθεια και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει την οπισθοδρόμηση.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι συντάχθηκε από 500 μέλη και φίλους του κινήματος και ότι τέθηκε σε διάλογο στις περιφερειακές συσκέψεις με τη συμμετοχή πολιτικών και κοινωνικών στελεχών, «με όραμα την Ελλάδα της ευημερίας, της ασφάλειας, της συμμετοχής, των νέων και του πλουραλισμού».