Θετικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον ιό Η5Ν1 σε χοίρους στην Ασία

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 19:04
A- A A+

Δεν αποκλείει ο Διεθνής Οργανισμός Επιζωοτίας (ΟΙΕ) το ενδεχόμενο οι εξετάσεις σε χοίρους στην Ασία, να είναι θετικές στον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, γεγονός που θα αποτελούσε ένδειξη ανάπτυξης αντισωμάτων στον ιό.

Αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι εξετάσεις σε τρεις η τέσσερις χοίρους είχαν βγει θετικές στο Βιετνάμ μετά τον εντοπισμό του ιού Η5Ν1 στις ρινικές τους κοιλότητες. Εντούτοις, επιστήμονας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στη Ρώμη, αμφισβήτησε τα ευρήματα. «Όσα ανέφερε βασίστηκαν σε μελέτες σε δοκιμές πειραματικού χαρακτήρα», τόνισε σε δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters, ο Πέτερ Ρέντερ.

Ωστόσο, ο εδρεύον στο Παρίσι ΟΙΕ ανέφερε ότι οι χοίροι μπορεί να παρουσιάσουν ενδείξεις της θανατηφόρας ασθένειας, κάτι που θα σήμαινε την ανάπτυξη αντισωμάτων στον ιό. «Ακόμη και εάν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί δεν θα είναι έκπληξη, επειδή είναι γνωστή η εν δυνάμει ευαισθησία των χοίρων στη γρίπη των πτηνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εδρεύουσας στο Παρίσι οργάνωσης. «Τα ευρήματα θα έδειχναν ότι οι χοίροι στους οποίους έγιναν εξετάσεις, βρίσκονται σε επαφή με τον ιό και έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού που εντοπίστηκε από τις εξετάσεις».

Ειδικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει φόβους ότι ο ιός θα μπορούσε να προσβάλλει τους χοίρους, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων είναι παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή