Αρχισε η δίκη για τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα (ΕΛΑ)

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 10:30
A- A A+

Την έναρξη της διαδικασίας για την εκδίκαση της υπόθεσης του ΕΛΑ

κήρυξε, στις 09:00' το πρωΐ, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη και Μιχάλης Κασσίμης, κάθησαν στο εδώλιο, αφού, προηγουμένως, γνωστοποίησαν μέσω της προέδρου ότι δεν επιθυμούν να φωτογραφηθούν.

Οταν οι πέντε κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, ο Κώστας Αγαπίου ήταν ο μόνος που δήλωσε «παρών και απών» και αρνήθηκε την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, που εσφαλμένα, όπως είπε, του αποδίδουν.

Οι κατηγορίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι πέντε, αφορούν συνολικά 83 ενέργειες του ΕΛΑ, κάποιες από τις οποίες είχαν γίνει από κοινού με την «1η Μάη».

Μεταξύ αυτών η δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Βενάρδου, το 1989, η δολοφονία του αστυνομικού Απόστολου Βέλιου, στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης το 1994 και η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραφτόπουλου, το 1987.

Συνολικά στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 80 απόπειρες ανθρωποκτονιών και 76 εκρήξεις.

Οι κατηγορούμενοι, εκτός απο το Χρήστο Τσιγαρίδα, αρνούνται από την πρώτη στιγμή κάθε εμπλοκή τους με την υπόθεση.

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας υποστηρίζει πως ήταν μέλος του ΕΛΑ έως το 1990, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του, αλλά αρνείται να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για άλλα μέλη ή για συγκεκριμένες ενέργειες.

Στο δικαστήριο δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής όσα από τα θύματα της οργάνωσης επιθυμούν να εκπροσωπηθούν από συνηγόρους.

Οι μάρτυρες, οι οποίοι έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα για να καταθέσουν, ανέρχονται γύρω στους 400, ενώ ο κατάλογος των μαρτύρων υπεράσπισης παραμένει ακόμη ανοιχτός.

Η σημερινή μέρα αναμένεται να αναλωθεί με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή