Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 2 εκατ. ευρώ (1.423.000 ευρώ συν τους τόκους) για καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με συνθήκες κράτησης και την αδυναμία περίθαλψης των κρατουμένων, αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.
Από το 2001 οι καταδίκες είναι 11, ενώ εκκρεμούν άλλες 191 υποθέσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει «διεθνής πίεση» από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Βασανιστήρια CPT.
Ο yπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν υπουργοί Δικαιοσύνης όπως ο Θανάσης Κανελλόπουλος, ο Γιώργος Κουβελάκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν συζητήσει ή και συναντηθεί με κρατούμενους που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση στις φυλακές.
Για την έκτιση της ποινής κατ’ οίκον ο Ν. Παρασκευόπουλος είπε ότι «αφορά έναν υπολογίσιμο αριθμό κρατουμένων νοσηλευομένων σε νοσοκομεία» και όχι μόνο τον Σ. Ξηρό.
Στόχοι του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης είναι αφενός η βελτίωση των όρων κράτησης μέσω της κατάργησης των φυλακών τύπου Γ, και αφετέρου η αποσυμφόρηση «μέσω λελογισμένων και διαβαθμισμένων κατά τη βαρύτητα της ποινής απολύσεων».
«Το νομοσχέδιο ενισχύει ταυτόχρονα τον ανθρωπισμό στις φυλακές, αλλά και την ασφάλεια», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «ότι οι ρυθμίσεις είναι διαβαθμισμένες, αφορούν διαφορετικές κατηγορίες κρατουμένων, προβλέπουν χρονικό όριο παραμονής στη φυλακή πριν εφαρμοστούν οι απολύσεις, υπάρχουν εγγυήσεις εφαρμογής και για το χρόνο μετά την απόλυση, αλλά και εγγυήσεις επιβολής, αφού έχουμε δικαστικές κρίσεις για την επιβολή τους».
Ακόμη ο Ν. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι «γενικά, επί του δέοντος, πιστεύω ότι σε κρίσιμες συνεδριάσεις και ζητήματα της Βουλής θα πρέπει να χορηγείται άδεια σε κρατούμενους Βουλευτές, προκειμένου να παρίστανται».
Newsroom naftemporiki.gr