Διαμαρτυρία συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας στη Βουλή για τον Σ. Ξηρό

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 10:27
UPD:18:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Ο πρόεδρος της «Οργάνωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας Ως Εδώ» Γιώργος Μομφεράτος παρακολουθεί μαζί με την μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, Σταυρούλα (2η Δ) τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής με θέμα τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. 

A- A A+

Φυλλάδια μοίρασαν συγγενείς των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων στο περιστύλιο της Βουλής, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Οι συγκεντρωμένοι, μέλη της κίνησης «Ως Εδώ», διαμαρτυρήθηκα για τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και προβλέπει την μετατροπή του εγκλεισμού σε κατ’ οίκον περιορισμό για κρατουμένους που έχουν πολύ σοβαρές ασθένειες.

Μεταξύ άλλων ζήτούν από τους βουλευτές τη συμβολή τους για να αποσυρθεί η διάταξη, η οποία θα επιτρέψει στον Σάββα Ξηρό να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του. 

«Σας καλούμε να μην επιτρέψετε να υποταχθεί η Δημοκρατία στην τρομοκρατία», σημειώνουν.

Αναλυτικά το κείμενο που μοίρασαν τα μέλη της κίνησης «Ως Εδώ» έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
 

Σήμερα συζητείται το νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ειδική διάταξη με την εφαρμογή της οποίας ο Σάββας Ξηρός, καταδικασμένος σε 5 φορές ισόβια, θα εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του.

Απευθυνόμαστε σε σας, ζητώντας την συμβολή σας για να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη αυτή.

Η παρέμβασή μας δεν έχει εκδικητικό αλλά ούτε και παρακλητικό χαρακτήρα. Βασίζεται στην κατά κοινή ομολογία απαίτηση της σημερινής κοινωνίας για ισονομία. Ισονομία χωρίς υποσημειώσεις, ισονομία τυφλή στις προσωπικές προτιμήσεις, ισονομία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να ισοπεδώνει το προφανές. Ισονομία για όλους.

• Με τη διάταξη αυτή το κράτος παραδέχεται ότι δεν έχει την ικανότητα να αποδώσει δικαιοσύνη αφού στέλνει στο σπίτι τους κρατουμένους που δεν έχει την ικανότητα να περιθάλψει.  Θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, το κράτος να μπορεί να περιθάλψει οποιονδήποτε μέσα στο πλαίσιο της φυλάκισής του.

• Η προτεινόμενη διάταξη είναι εμφανώς φωτογραφική. Όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος από την εφαρμογή της θα ωφεληθεί άμεσα ο Σάββας Ξηρός και ένας «ανώνυμος» καρκινοπαθής. Κάθε φωτογραφική διάταξη είναι κατάφωρα αντισυνταγματική αφού έρχεται η Νομοθετική εξουσία να καταλύσει τις αποφάσεις της Δικαστικής εξουσίας.

• Με την προτεινόμενη διάταξη δεν εξετάζεται καθόλου αν η αναπηρία προϋπήρχε του εγκλήματος ή όχι.  Άρα κάποιος που είναι ανάπηρος πριν ή αποκτά αναπηρία κατά την εκτέλεση του εγκλήματός του, γνωρίζει εκ προοιμίου ότι θα έχει προνομιακή μεταχείριση και θα εκτίσει μέρος της ποινής του στο σπίτι του.

• Η προτεινόμενη διάταξη αγνοεί απολύτως τα κριτήρια που έλαβε υπόψη του το δικαστήριο όταν έδινε την συγκεκριμένη ποινή, ακυρώνοντας στην πράξη τη σύνδεση μεταξύ της φύσης του αδικήματος και της ποινής.

• Στην προτεινόμενη διάταξη ο κατ’ οίκον περιορισμός εναπόκειται μεν στην κρίση δικαστικού συμβουλίου, η κρίση όμως αυτή δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αλλά απλώς διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Και αυτό, διότι μόνο αντικείμενο της δικαστικής κρίσης είναι η διαπίστωση του ποσοστού αναπηρίας. Δεν κρίνει ούτε την ικανότητα του καταδικασθέντα να εκτίσει την ποινή του, ούτε λαμβάνει υπ’ όψη του κανένα άλλο κριτήριο όπως η δυνατότητά του να ξαναδιαπράξει έγκλημα.

• Με την προτεινόμενη διάταξη, προτάσσοντας λόγους ανθρωπισμού, το κράτος θα στέλνει σπίτι του οποιονδήποτε κρατούμενο έχει περάσει ήδη 10 χρόνια στη φυλακή και έχει 80% αναπηρία, ανεξάρτητα από το έγκλημα ή τα εγκλήματά του, ανεξάρτητα από το αν έχει καταδικαστεί 1 ή 10 φορές ισόβια, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι επικίνδυνος για την κοινωνία. Γιατί ο νόμος βάζει όριο στα έτη κράτησης που πρέπει να έχει εκπληρώσει ο κρατούμενος τα 10 χρόνια για να απολυθεί;  Δηλαδή οι ανθρωπιστικοί λόγοι επέρχονται μόνο μετά το 10 έτος;  Δηλαδή είναι εντάξει να φερόμαστε απάνθρωπα στον κρατούμενο για 3.650 μέρες αλλά όχι την 3.651η  κατά την οποία πρέπει να τον στείλουμε σπίτι του. Τι είδους ανθρωπισμός είναι αυτός;

• Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ότι ο κρατούμενος που θα πάει σπίτι του, μπορεί να λάβει άδεια εξόδου από την κατοικία του για λόγους εκπαίδευσης, εργασίας ή νοσηλείας.  Σε ότι αφορά τη νοσηλεία η άδεια είναι προφανώς δικαιολογημένη. Κάποιος όμως που βγήκε με 80% αναπηρία για ανθρωπιστικούς λόγους, χαρακτηρισμένος ως ανίκανος να λειτουργήσει αξιοπρεπώς, πως μπορεί συγχρόνως να παρακολουθεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να εργάζεται; 

• Το ότι κάποιος είναι 80% ανάπηρος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς στη φυλακή με την κατάλληλη φροντίδα την οποία οφείλει να του παρέχει το κράτος.

Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε σε 5 φορές ισόβια για συγκεκριμένα εγκλήματα που από τύχη δεν είχαν συνέχεια επειδή συνελήφθη όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του πριν σκοτώσει και άλλους αθώους για να φέρει τον κόσμο στα μέτρα του. Ο Σάββας Ξηρός κρίθηκε ένοχος από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ο Σάββας Ξηρός είναι εξ ίσου εγκληματίας με όλους τους άλλους καταδικασμένους ισοβίτες. Ο Σάββας Ξηρός δεν είναι περισσότερο άνθρωπος από όλους αυτούς που σκότωσε, οπότε αν αλλάξει ο Νόμος επειδή ο Σάββας Ξηρός έχασε την όραση του, αυτό παύει να ισχύει.

Σας καλούμε να μην επιτρέψετε να υποταχθεί η Δημοκρατία στην τρομοκρατία.

ΩΣ ΕΔΩ, άλλη μια φορά. Μας αφορά όλους».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή