«Μην περιμένετε υποχώρηση»

«Κόκκινη γραμμή» οι συντάξεις, κλειστά χαρτιά για τη ρευστότητα, στο τραπέζι το αδιέξοδο
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 10:10
UPD:10:43
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
@VasKostoulas

Το οριακό σημείο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες με τους εταίρους και πιστωτές αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα εμμείνουν στην ίδια γραμμή μέχρι τέλους. «Μην περιμένετε κωλοτούμπα», αναφέρει χαρακτηριστικά στη «Ν» κυβερνητική πηγή με κεντρικό ρόλο στις διαβουλεύσεις, η οποία ανάγει σε σημείο χωρίς επιστροφή για το Μέγαρο Μαξίμου την ακεραιότητα των συντάξεων.

Η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της αναφορικά με τα ζητήματα της ρευστότητας του δημοσίου, δηλαδή του χρόνου που έχει διαθέσιμο η ελληνική πλευρά, αλλά και τις πιθανότητες ενός αδιεξόδου, το οποίο βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. «Η διαπραγμάτευση κινείται πράγματι στα όρια, αλλά δεν ευθύνεται γι’ αυτό η Αθήνα. Ευθύνονται οι δανειστές, οι οποίοι εμφανίζουν εμμονές, επικαλούμενοι μέτρα τα οποία είχαν ζητήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση», σύμφωνα με παράγοντα της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Το οικονομικό επιτελείο μιλά καταρχήν για την επίτευξη ενός modus vivendi στις συνομιλίες, υπό την έννοια ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα λειτουργικό πλαίσιο ως προς τη διαδικασία, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά «θα πάει κανονικά σε αξιολόγηση με όλα τα απαραίτητα στοιχεία». Ως προς τις αιτιάσεις από την πλευρά των εταίρων και πιστωτών για ελλιπή πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα, υποστηρίζει ότι αυτό ισχύει «μόνο για πολιτικές οι οποίες δεν έχουν διαμορφωθεί πλήρως».

Επί του περιεχομένου των διαβουλεύσεων, η πηγή στη διαπραγματευτική ομάδα υπογραμμίζει ως «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση των υφιστάμενων συντάξεων αλλά και την επιστροφή του εργασιακού πλαισίου στους πρότερους, ευνοϊκότερους όρους. Υπογραμμίζει δε ως απώτερο σκοπό της κυβέρνησης τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «πραγματικά βιώσιμου πλεονάσματος» και προκρίνει τις προβολές των στόχων του οικονομικού επιτελείου στον τομέα των εσόδων, οι οποίες ωστόσο δεν πείθουν τους εταίρους.

Η ίδια πηγή περιγράφει ως εξής το καλό σενάριο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης: άμεση και επίπονη συμφωνία - χαλάρωση της στάσης από την ΕΚΤ - αποδέσμευση χρηματοδότησης. Στην περίπτωση αδιεξόδου; Ποια είναι η εναλλακτική; «Αυτό είναι κάτι που προφανώς προσμετρούμε στους υπολογισμούς μας, αλλά πίσω δεν θα κάνουμε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή