Η ΠΟΥ για τη μετάδοση της γρίππης των πτηνών από άνθρωπο

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2004 08:01
A- A A+

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταδίδεται η γρίππη των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο, άφησε σήμερα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), διευκρινίζοντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές αναλύσεις του ιού από τις δύο αδελφές που πέθαναν τον περασμένο μήνα στο Βιετνάμ από την ασθένεια αυτή, προκειμένου να αποκλεισθεί μία τέτοια πιθανότητα.

Τον Ιανουάριο η ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι δεν αποκλείεται οι δύο αδελφές που πέθαναν στο Ανόι στις 23 Ιανουαρίου να πήραν τον ιό H5N1 από τον αδελφό τους, ο οποίος υπέκυψε επίσης από την ίδια ασθένεια.

Στην περίπτωση αυτή οι επιστήμονες εξέφρασαν φόβους για μετάλλαξη του ιού, πράγμα που εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους μόλυνσης του ανθρώπου από την επιζωοτία η οποία έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή 14 ανθρώπων στο Βιετνάμ και πέντε στην Ταϊλάνδη.

Την περασμένη Παρασκευή, η ΠΟΥ ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι αναλύσεις που έγιναν στις δύο αδελφές έδειξαν ότι ο H5N1 «δεν έχει παραλλαχθεί σε μία μορφή που θα μπορούσε να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Σήμερα όμως η ΠΟΥ επανήλθε στο θέμα διευκρινίζοντας ότι στην πραγματικότητα αναλύθηκε μόνον ο ιός που ελήφθη από μία εκ των δύο αδελφών. «Ο ιός από τη δεύτερη αδελφή θα αναλυθεί στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας», διευκρινίζει η ΠΟΥ στην ιστοσελίδα της.

Η ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εάν ο ιός της γρίππης των πτηνών «παντρευτεί» με αυτόν της κοινής γρίππης, δημιουργώντας έτσι ένα φονικό συνδυασμό της επιθετικότητας του πρώτου με την ευκολία μετάδοσης του δεύτερου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή