Οι ΗΠΑ για τις σχέσεις Αλ-Κάϊντα, Σαντάμ Χουσεΐν

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2004 08:06
A- A A+

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η ανακάλυψη ενός εγγράφου αποδιδόμενου στον Ιορδανό Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι ο οποίος πιστεύεται ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, προσδίδει αξιοπιστία στη θέση που είχε υποστηρίξει πέρυσι, ότι δηλαδή υπήρχε σχέση μεταξύ της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης και του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε χθες (Δευτέρα) ότι κατάσχεσε το 17σέλιδο αυτό έγγραφο το οποίο αποδίδεται στον Αλ-Ζαρκάουι και υποστηρίζει την τεχνητή πρόκληση σύγκρουσης μεταξύ των σουννιτών και των σιιτών του Ιράκ.

«Αυτό πιστεύω ότι προσδίδει αξιοπιστία σε αυτό που είχα πει πέρυσι στον ΟΗΕ, αναφορικά με το ότι ο Αλ Ζαρκάουι είχε αναπτύξει στο Ιράκ δράση για να κάνει πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είναι γνωστά στους Ιρακινούς» πριν από την έναρξη της εισβολής το Μάρτιο του 2003, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στους δημοσιογράφους.

Εσπευσε πάντως να προσθέσει ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη σε αναζήτηση των στοιχείων που θα αποδείξουν αυτές τις σχέσεις.

Στο ντοκουμέντο αυτό, που μεταφράσθηκε από τις αμερικανικές αρχές, εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα δεν κατάφερε να εκδιώξει από το Ιράκ τα αμερικανικά στρατεύματα και προτείνει να οργανωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου μία επίθεση κατά των σιιτών, που υπερτερούν αριθμητικά στο Ιράκ, ώστε να προκληθεί μία αντεπίθεση κατά της σουνιτικής μειοψηφίας.

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2003 ο Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το ιρακινό καθεστώς διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα, κατονομάζοντας μάλιστα τον Αλ-Ζαρκάουι.

Αυτός ο ισχυρισμός ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί με συγκεκριμένα στοιχεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή