Μεξικό : 2.500 ποινικές διώξεις κατά διαδηλωτών

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2004 08:10
A- A A+

Η κυβέρνηση του Μεξικού θα ασκήσει δίωξη εναντίον περίπου 2.500 πρώην «μπρατσέρος» -ανθρώπων που εργάσθηκαν σε προσωρινές θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στο παρελθόν- επειδή μπήκαν σε ράντσο του Προέδρου της χώρας, Βιθέντε Φοξ, στην διάρκεια διαδήλωσης στην οποία αξίωσαν να πληρωθούν από ένα ταμείο στο οποίο κατέβαλαν εισφορές πριν αρκετές δεκαετίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαντιάγκο Κρεέλ ανακοίνωσε ότι ο Φοξ ζήτησε να κατατεθούν μηνύσεις εναντίον των διαδηλωτών «επειδή κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί βία για να κάνει μια διεκδίκηση ή για να υποβάλει ένα αίτημα».

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, όταν οι εργαζόμενοι, οι πιο πολλοί εκ των οποίων είναι πάνω από 60 ετών, μπήκαν σε ράντσο που ανήκει στον Πρόεδρο Φοξ, στην κεντρική πολιτεία Γουαχανάτο.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιοκτησία του Προέδρου για να απαιτήσουν την πληρωμή των καταβληθέντων σε ένα ταμείο στο οποίο εισέφεραν το 10% των μισθών τους από το 1942 ως το 1964, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Προγράμματος Μπρατσέρο», μια διμερή συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού για την προσωρινή απασχόληση χιλιάδων Μεξικανών.

Την Δευτέρα, αφού η κυβέρνηση τους ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει μόνο τα καταβληθέντα για μια περίοδο τεσσάρων ετών, οι πρώην εργαζόμενοι επανέλαβαν τις διαδηλώσεις τους στην Πόλη του Μεξικού.

Ο Κρεέλ είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των πληρωμών αυτή τη χρονιά, και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει τη δαπάνη το 2005. Υποσχέθηκε ότι οι ανάγκες των πρώην «μπρατσέρος» σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα καλυφθούν.

Οι πρώην «μπρατσέρος» πραγματοποίησαν την Δευτέρα διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, και συνέχισαν ως την προεδρική κατοικία Λος Πίνος.

Εφημερίδες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης καταδίκασαν έντονα την εισβολή στο ράντσο του Φοξ, ως ένα «ασυγχώρητο λάθος» για την ομάδα της ασφάλειάς του. Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να «βρουν πιθανούς μιμητές», από άλλες κοινωνικές ομάδες, σημείωναν ορισμένες εφημερίδες σε άρθρα της σύνταξής τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή