Σταϊνμάγερ: Είναι πολύ νωρίς για να επιβραβεύσουμε το Ιράν

Προειδοποίηση του Γερμανού ΥΠΕΞ προς τη Μόσχα
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 10:19
UPD:10:25
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Την απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην παράδοση τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στο Ιράν επέκρινε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ και ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι είναι  πρόωρο να αποκατασταθούν οι οικονομικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Βρισκόμαστε στο μέσον μιας διαδικασίας», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με το Ιράν. «Είχα πει σε ορισμένους γερουσιαστές των ΗΠΑ ότι δεν θα έπρεπε τώρα να προσπαθήσουν ανώφελα να εμποδίσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αλλά θα πω επίσης ότι είναι επίσης πολύ νωρίς για να μιλάμε για ανταμοιβές σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του, ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ότι θεωρεί φυσιολογικό πολλές χώρες να σπεύσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη μόλις οι κυρώσεις σε βάρος της αρχίσουν να αίρονται, αλλά ξεκαθάρισε ότι «πρώτα πρέπει να επιτευχθεί ένας στόχος» και επεσήμανε ότι «δεν βοηθάει το να προτρέχουμε». Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι από τις πρώτες που θα αποκαταστήσουν τις οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, αφού επιτευχθεί όμως οριστική συμφωνία και οι κυρώσεις αρχίσουν να αίρονται.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε χθες ότι τίθεται σε εφαρμογή μια συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με αγαθά ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, με αξιωματούχους να λένε ότι έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος προκειμένου η Μόσχα να προμηθεύσει την Τεχεράνη με το εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300.

Οι δηλώσεις αυτές από τη Μόσχα συμπίπτουν με τις συνεχιζόμενες, ιδιαίτερα λεπτές πολιτικά διαπραγματεύσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα συν τη Γερμανία) για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή