Διυπουργική στο Μαξίμου για τις προσφυγικές ροές

Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 12:21
UPD:15:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
A- A A+

Διυπουργική σύσκεψη για τις προσφυγικές ροές είναι σε εξέλιξη στο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη μετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας.

Επίσης συμμετέχουν ο ναύαρχος του Λιμενικού Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο υπαρχηγός Β' του Λιμενικού Νικόλας Πατρινός. 

Στη σύσκεψη έχει κληθεί και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο κ. Καλογερόπουλος Αριστείδης ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου.

Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών και οργανώνεται για να το αντιμετωπίσει. Όπως είπε, φέτος υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μία αύξηση μεταναστευτικής ροής, αλλά «όχι τόσο θεαματική όσο λένε τα μέσα ενημέρωσης». «Πέρσι ο αριθμός των εισερχομένων ήταν 77.000, εξ αυτών οι 44.000 ήταν πρόσφυγες. Φέτος οι προγνώσεις της Υπάτης Αρμοστείας αναφέρουν ότι ο αριθμός θα φτάσει στις 100.000, δηλαδή θα έχουμε αύξηση κατά 23.000 του αριθμού των μεταναστών εκ των οποίων το 80% είναι πρόσφυγες», σημείωσε.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να υποδεχθεί τους ανθρώπους αυτούς βάσει των  υποχρεώσεων που έχει από διεθνείς συμβάσεις. Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε, όπως είπε, το έκτακτο σχέδιο για τα νησιά ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες δομές, ενώ σήμερα θα εκπονηθεί το σχέδιο για την Αττική. «Προσπαθούμε να βρούμε πρόχειρες λύσεις. Κάνουμε εκκλήσεις στους δήμους να μας παραχωρήσουν κλειστούς χώρους. Αν δεν βρεθούν τέτοιοι θα εγκαταστήσουμε σκηνές σε άδεια στρατόπεδα προκειμένου να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι», συμπλήρωσε.

Αντιδράσεις με αιχμή δηλώσεις της Τ. Χριστοδουλοπούλου

Στο μεταξύ την αντίδραση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δήλωση που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες στο δρόμο, αλλά τους βλέπουμε στις πλατείες γιατί «λιάζονται». «Αυτό που διαπίστωσα χθες γιατί πήγα μόνη μου σε όλες τις πλατείες είναι ότι δεν υπάρχει κανείς έξω», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής της είπε: «Δεν είναι στο κανείς δρόμο. Έχουν συγγενείς, έχουν ομοεθνείς, έχουν πάει στις οργανώσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Άνοιξαν τα κέντρα κράτησης και πλημμύρισαν την Αθήνα λαθρομετανάστες. Άνοιξαν τα σύνορα και γέμισαν τα νησιά μας μετανάστες και πρόσφυγες εν μέσω τουριστικής περιόδου. Εγκατέστησαν την ανομία και την ανασφάλεια παντού (...) Την ίδια στιγμή, η αρμόδια υπουργός μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες και όσοι κυκλοφορούν στο κέντρο το πρωί απλά ‘λιάζονται’. Απύθμενο θράσος και απίστευτη ανικανότητα και ανευθυνότητα χωρίς προηγούμενο», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραγκούνη.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν "λιάζονται στις πλατείες", όπως είπε με εντυπωσιακή ‘αριστερή’ αναλγησία η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου, αλλά πεινάνε, κρυώνουν και φοβούνται», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αναλογιστεί «την επιρροή που άσκησαν στην αύξηση του κύματος μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο οι δημόσιες διαφωνίες των υπουργών της, οι απροετοίμαστες κινήσεις της και οι δήθεν απειλές κορυφαίων στελεχών της προς την Ευρώπη ότι θα την ‘γεμίσουν’ με μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά».

«Η λύση δεν είναι η επιστροφή στο 'μοντέλο διαχείρισης' του 2004-2009  σύμφωνα με το οποίο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εγκαταλείπονταν από το κράτος στις πλατείες - διαφορετική πλατεία για κάθε εθνικότητα- μετατρεπόμενοι σε θύματα για κάθε κακοποιό στοιχείο και δημιουργώντας από την άλλη τεράστιο ζήτημα κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Η λύση είναι η εφαρμογή του νόμου 3907/2011», κατέληξε το ΠΑΣΟΚ.

Οι νέες δηλώσεις της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες  έχουν βγει στις πλατείες για να... λιαστούν είναι πρόκληση τόσο για τους κατοίκους του κέντρου που βλέπουν για άλλη μια φορά τις γειτονιές τους να μετατρέπονται σε «αποθήκες ψυχών» όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, που καταφεύγουν εξουθενωμένοι στη χώρα μας, σχολίασε το Ποτάμι.

Το κόμμα «συμβουλεύει την κυρία υπουργό να περάσει το βράδυ από  τις πλατείες Βικτωρίας – Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα για να δει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα».

Παράλληλα, διατυπώνει επικρίσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, σημειώνοντας ότι «η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση μαζί με τις χαλαρές λογοτεχνικές προσεγγίσεις των υπουργών της δίνουν ένα σήμα στους δουλέμπορους ότι εδώ υπάρχει έδαφος για τις δουλειές τους».

«Άλλωστε – άλλο τραγελαφικό – έχουν προκαταβολικά τη διαβεβαίωση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι όλοι όσοι περνάνε στα νησιά θα βαφτίζονται και θα αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες» προσθέτει.

Το Ποτάμι καταλήγοντας «επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν λύσεις και καλεί την κυβέρνηση να τις μελετήσει. Και επειδή ζήτησε από τα κόμματα συγκεκριμένες προτάσεις, την παραπέμπουμε στην προεκλογική ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα. Εκεί θα βρουν πολλές απαντήσεις. Άλλωστε εμείς αυτά που λέγαμε προεκλογικά, λέμε και τώρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή