Οι τοποθετήσεις των κατηγορουμένων στη δίκη του ΕΛΑ

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2004 15:59
UPD:16:29
A- A A+

Την τοποθέτηση των πέντε κατηγορουμένων στην υπόθεση του ΕΛΑ ζήτησε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Ελισάβετ Μπρίλλη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απαγγελίας της κατηγορίας από τον Εισαγγελέα Έδρας κ. Ελευθέριο Πατσή.

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας έλαβε πρώτος το λόγο και επανέλαβε ότι έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του στον ΕΛΑ έως το 1990. «Ήταν μία οργάνωση που στόχευε με πολύπλευρες και διαφορετικές δραστηριότητες να συμβάλει στην ανανέωση της κοινωνίας και είχε όραμα μία κοινωνία που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των καταπιεσμένων πολιτών. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες διότι δεν είναι αληθείς και δεν με αφορούν, αν και απ' όσο είδα από τη δικογραφία δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ενοχή μου».

Η κ. Μπρίλλη ζήτησε από τον Χρήστο Τσιγαρίδα να σχολιάσει το γεγονός ότι στην τελευταία προκήρυξή του το 1995, ο ΕΛΑ σημειώνει στο τέλος της την φράση:«ο αγώνας συνεχίζεται».

«Είναι ένα σύνθημα ζύμωσης θα λέγαμε, –απάντησε ο Χρήστος Τσιγαρίδας- το που το βάζανε συνήθως από κάτω. Ως παράδειγμα μπορώ να σας αναφέρω ότι μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τη Μεταπολίτευση, η Συντονιστική Επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει ένα κείμενό της, το οποίο τελείωνε με τη φράση «ο αγών συνεχίζεται».

Ο Κώστας Αγαπίου ερωτηθείς από την πρόεδρο για το κατηγορητήριο επανέλαβε ότι όλα όσα ισχυρίζονται οι αρχές εναντίον του δεν ισχύουν. Ο κατηγορούμενος παρέδωσε στην κ. Μπρίλλη χειρόγραφες σημειώσεις του που ζήτησε να αναγνωστούν στο δικαστήριο, «όπως αναγνώστηκε το κατηγορητήριο απο τον κ. Πατσή». Στη δήλωσή του ο Κ. Αγαπίου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η σύλληψή του είναι παράνομη και αντισυνταγματική, διότι έγινε χωρίς ένταλμα και χωρίς την απαραίτητη δικαιολογία.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αγαπίου η όλη επιχείρηση που έγινε, περιλαμβάνει και την Ειρήνη Αθανασάκη, η οποία –όπως επισήμανε- «βαρύνεται με το έγκλημα εκτός της γνωριμίας της μαζί μου, ότι αρνήθηκε από το 1997 να συμπράξει και να συμβάλει στην εξόντωσή μου». Ο Κώστας Αγαπίου υποστηρίζει επίσης, ότι σε βάρος του Αγγελέτου Κανά επιχειρείται ενοχοποίηση με ψευδή στοιχεία. Για τον Μιχάλη Κασίμη ο Κώστας Αγαπίου υποστήριξε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω του ονόματός του. Τέλος, ο Κώστας Αγαπίου χαρακτήρισε «κατασκευασμένη ψευδομαρτυρία με πολλές ανασκευές» την κατάθεση της πρώην συζύγου του Αγγελέτου Κανά και μιας εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κυρίας Σοφίας Κυριακίδου.

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο Αγγελέτος Κανάς, ο οποίος δήλωσε αθώος και υπογράμμισε στο δικαστήριο ότι δεν έχει καμία σχέση με τις πράξεις που του αποδίδονται. Όπως είπε ο Κανάς, τόσο τον Κώστα Αγαπίου όσο και την Ειρήνη Αθανασάκη τους είδε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο στο γραφείο του Εισαγγελέα, ενώ τον Μιχάλη Κασίμη τον είδε πρώτη φορά χθες στην δικαστική αίθουσα.

Για τον Χρήστο Τσιγαρίδα, ο Αγγελέτος Κανάς είπε ότι έχουν γνωριμία 20 ετών και ότι είχαν και επαγγελματικές σχέσεις. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ούτε γνώριζε ούτε είχε καταλάβει οποιαδήποτε σχέση του Τσιγαρίδα με παράνομη οργάνωση. Η Ειρήνη Αθανασάκη επανέλαβε με την τοποθέτησή της ότι είναι αθώα και πως ο μοναδικός από τους κατηγορουμένους που γνωρίζει είναι ο Κώστας Αγαπίου.

Τέλος, ο συνήγορος του Μιχάλη Κασίμη -ο οποίος απουσιάζει από το δικαστήριο, καθώς σήμερα χειρουργείται- δήλωσε ότι ο εντολέας του αρνείται κατηγορηματικά κάθε σχέση του με την υπόθεση. «Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες, δεν συμβαδίζουν με τις πολιτικές πεποιθήσεις μου» αναφέρει στο σημείωμά του ο Μιχάλης Κασίμης και προσθέτει ότι η δίωξη σε βάρος του είναι άδικη και βασίζεται «στη συγγενική μου σχέση με τον Χρήστο Κασίμη, έναν άνθρωπο με ήθος, ευαίσθητο, με αγάπη για τη ζωή, που δολοφονήθηκε το 1977».

Με τη λήξη της σημερινής διαδικασίας, η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε για αύριο το πρωί τους πρώτους μάρτυρες. Όπως όμως γνωστοποίησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι μάρτυρες αυτοί είναι πιθανόν να μην προλάβουν να εξεταστούν αύριο, καθώς αναμένεται να υποβληθούν σωρεία ενστάσεων επί του κατηγορητηρίου και της προδικασίας.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή