Ρουχανί: Οριστική συμφωνία για τα πυρηνικά μόνο με ταυτόχρονη άρση κυρώσεων

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 10:56
UPD:12:09
CNN
A- A A+

Την άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν θέτει ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ως προϋπόθεση για να υπογράψει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις έξι μεγάλες δυνάμεις.

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία αν δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις την ίδια μέρα...Θέλουμε μία συμφωνία η οποία θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά», είπε ο κ. Ρουχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τους 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία συνήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Λωζάνη της Ελβετίας, αναβίωσε τις ελπίδες για άρση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν επιθυμεί την ταυτόχρονη άρση όλων των κυρώσεων, αλλά οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν σταδιακά με βάση την οριστική συμφωνία.

Η καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας είναι η 30ή Ιουνίου και το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή