Την απόφαση να καταθέσουν τα Ιωάννινα υποψηφιότητα για την απόκτηση του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», έλαβε κατά ευρεία πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννιτών.
«Οι κοινωνίες προχωράνε μπροστά όταν κοιτάνε στα μάτια τις προκλήσεις. Λέμε "ναι" στην πρόκληση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Λέμε "ναι" σε μια πόλη ανοιχτή και εξωστρεφή» επισήμανε κατά την εισήγησή του ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την εκτίμηση πως τα Ιωάννινα και η Ήπειρος γενικότερα, ανταποκρίνονται στα κριτήρια που θέτει η διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Μάλιστα, κάλεσε όλους τους Γιαννιώτες, όλους τους φορείς της Ηπείρου, τους απόδημους Ηπειρώτες, να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια. Ο δήμαρχος διευκρίνισε πως ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας απονέμεται σε μία πόλη, αλλά μπορεί να συνοδευτεί με δράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο τίτλος της υποψηφιότητας θα είναι «Ιωάννινα - Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».
Ο θεσμός καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη
Ο θεσμός αυτός στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της πολυμορφίας, αλλά και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλει στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών και τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης.
Η ιδέα είναι Ελληνική. Ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», καθιερώθηκε, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 1985. Στην πορεία του χρόνου αποδείχθηκε ότι ο θεσμός έχει αυξανόμενο πολιτιστικό, κοινωνικό, και οικονομικό αντίκτυπο με πολύ θετικά αποτελέσματα στις πόλεις που τον κερδίζουν μέσα από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης. Στη χώρα μας έχει ήδη απονεμηθεί ο τίτλος τρεις φορές: Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997, Πάτρα 2006.
Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε μία πόλη των δύο κρατών μελών που αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα της νέας Απόφασης 445 του 2014 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το έτος 2021, τα δύο κράτη - μέλη που θα φιλοξενήσουν το θεσμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία.
Στην πόλη του κάθε κράτους μέλους που θα φέρει τον τίτλο θα χορηγηθεί και χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, με την προϋπόθεση ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναφέρονται στην αίτησή της.
Κάθε αίτηση πρέπει να βασίζεται σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση. Το πολιτιστικό πρόγραμμα εκτείνεται στη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς, είναι το έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και εκπονείται ειδικά για το θεσμό. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 23 Οκτωβρίου 2015.
Η Παμβώτιδα, πιο γνωστή σαν λίμνη των Ιωαννίνων.
Επιλογή - κριτήρια
Τα κριτήρια απονομής του τίτλου για την αξιολόγηση των αιτήσεων χωρίζονται σε έξι κατηγορίες που έχουν την ίδια βαρύτητα:
1. Συμβολή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική
2. Ευρωπαϊκή διάσταση
3. Πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο
4. Ικανότητα υλοποίησης
5. Προβολή
6. Διαχείριση
Μία ομάδα ανεξάρτητων ευρωπαίων και εθνικών εμπειρογνωμόνων θα αναλάβει να αξιολογήσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις υποψήφιες πόλεις, θα καταλήξει σε έναν αριθμό προεπιλεγμένων πόλεων και στο τελικό στάδιο επιλογής θα προτείνει μία πόλη για να της απονεμηθεί ο τίτλος της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» και το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». Η επιτροπή θα αποτελείται από 12 μέλη. Τα 10 μέλη είναι εμπειρογνώμονες που ορίζονται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 2 μέλη ορίζονται από το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.
naftemporiki.gr