Τουρκία εναντίον Google

Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 19:43
UPD:19:43
REUTERS/ROBERT GALBRAITH

Το δικαστήριο είχε εκδώσει και δεύτερη εντολή, με την οποία προειδοποιούσε τη Google ότι θα είχε αντίστοιχη αντιμετώπιση εάν δεν αποσύρονταν από τις αναζητήσεις τα links προς τις εικόνες.

A- A A+

Το «σίριαλ» της αντιπαράθεσης μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και δημοφιλών διαδικτυακών υπηρεσιών δείχνει να συνεχίζεται, καθώς λίγο μετά το μπλοκάρισμα κοινωνικών δικτύων λόγω δημοσίευσης φωτογραφιών του εισαγγελέα Κιράζ κατά την ομηρία του στην Κωνσταντινούπολη, η γειτονική χώρα απείλησε με αντίστοιχο μπλόκο και το Google εάν δεν αποσύρει τις επίμαχες φωτογραφίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι εικόνες που τραβήχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα γύρω από το περιστατικό, που οδήγησε στον θάνατο του εισαγγελέα και των δύο ενόπλων, τελικά αποσύρθηκαν από τον κολοσσό του χώρου των μηχανών αναζήτησης, με αποτέλεσμα την άρση της απειλής απαγόρευσης.

Σημειώνεται ότι στις 6 Απριλίου τουρκικό δικαστήριο διέταξε τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ της χώρας να αποκόψουν την πρόσβαση στο YouTube, το Twitter, το Facebook και πάνω από 160 άλλες ιστοσελίδες που είχαν δώσει τη δυνατότητα σε χρήστες να κοινοποιήσουν τις αμφιλεγόμενες εικόνες, στις οποίες ο Κιράζ απεικονίζεται με όπλο στο κεφάλι από μασκοφόρο δράστη (θεωρούμενο μέλος του ακροαριστερού DHKP-C). Ωστόσο, αργά τη Δευτέρα η πρόσβαση στα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα είχε αποκατασταθεί, αφού κατέβηκαν οι επίμαχες εικόνες.

Το δικαστήριο είχε εκδώσει και δεύτερη εντολή, με την οποία προειδοποιούσε τη Google ότι θα είχε αντίστοιχη αντιμετώπιση εάν δεν αποσύρονταν από τις αναζητήσεις τα links προς τις εικόνες.

Μέχρι τώρα η εταιρεία δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι πριν τις εν λόγω αποφάσεις δικαστηρίου οι εικόνες είχαν κυκλοφορήσει ευρέως στο Ίντερνετ, με την τουρκική κυβέρνηση να κάνει λόγο για προώθηση «τρομοκρατικής προπαγάνδας», καθώς το DHKP-C θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση σε Τουρκία, Ε.Ε. και ΗΠΑ. 

Προτεινόμενα για εσάς