Διευκρινίσεις Ν. Παππά στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 13:46
UPD:13:49
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δήλωσε πως 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

A- A A+

O κεντρικός στόχος της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ δεν είναι να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην ελεύθερη δημόσια τηλεόραση και ενημέρωση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, που ψηφίζεται σήμερα επί της αρχής από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Παππάς έδωσε στοιχεία και απαντήσεις στην κριτική για τον αριθμό των εργαζομένων. Όπως είπε, 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Υπουργός Επικρατείας, την 11η Ιουνίου η ΕΡΤ είχε 2.911 απασχολουμένους. Οι 2.655 ήταν τακτικό προσωπικό και οι 202 ήταν με συμβάσεις έργου και 55 Προσωπικό Ειδικών Θέσεων.

Από τους 2.911 εργαζόμενους οι 350 έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και 652 εργάζονται από την περίοδο της Δημόσιας Τηλεόρασης και 94 από την ΝΕΡΙΤ.

Άρα το σύνολο των εργαζομένων που μπορεί να φτάσει η ΕΡΤ είναι 2.305 και πρακτικά μόνο 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Για τα οικονομικά της ΕΡΤ ο κ. Παππάς επεσήμανε πως με υπολογιζόμενο ατομικό κόστος 24.000 για τους νυν εργαζόμενους και 20.000 για τους νεοπροσλαμβανόμενους το συνολικό μισθολογικό κόστος θα είναι 50 – 60 εκατ. ετησίως. Υπογράμμισε δε πως με τη διατήρηση του τέλους στα 3 ευρώ για τα 5,5 εκατ. λογαριασμούς της ΔΕΗ τα έσοδα θα είναι 190 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Έδωσε μάλιστα και συγκριτικά οικονομικά στοιχεία αναφέροντας πως: 

  • το ετήσιο τέλος για τη νέα ΕΡΤ είναι 36 ευρώ, όπως και με τη ΝΕΡΙΤ. Ο μέσος όρος του τέλους στις χώρες της Ε.Ε. είναι 129 ευρώ
  • το τέλος ως κατά κεφαλή ποσοστό του ΑΕΠ είναι 0,16% στην ΕΡΤ, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,30%
  • στις δημόσιες τηλεοράσεις οι υπάλληλοι ανά 1 εκατ. κατοίκους κατά μέσα όρο είναι 281 στην Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα είναι 214.

Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ακόμη ότι θα γίνει τροποποίηση του κανονισμού ώστε το ΔΣ να εκλέγεται με διευρυμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και εξήγησε πως η επανασύσταση της ΕΡΤ έγινε με τροποποίηση του νόμου της ΝΕΡΙΤ «για να αποφύγουμε νομικά θέματα», όπως η διπλή εκκαθάριση και η έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Για το νομοσχέδιο, τόνισε, «ελήφθησαν υπόψη οι καλές πρακτικές σε άλλες δημόσιες τηλεοράσεις και οι συστάσεις της EBU».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή