Μαζικοί τάφοι στο Τικρίτ

Από τις εκτελέσεις σιιτών Ιρακινών στρατιωτών από το Ισλαμικό Κράτος
Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 13:24
UPD:13:29
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Τα σημεία, στην πόλη η οποία ανακαταλήφθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ, βρίσκονται κοντά στην πρώην αμερικανική βάση του Καμπ Σπάιχερ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Μαζικοί τάφοι οι οποίοι πιθανότατα ανήκουν σε 1.700 ομήρους Ιρακινούς στρατιώτες, που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος, ανακαλύφθηκαν στην πόλη του Τικρίτ.

Τα σημεία, στην πόλη η οποία ανακαταλήφθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ, βρίσκονται κοντά στην πρώην αμερικανική βάση του Καμπ Σπάιχερ.

Ιατροδικαστές προχωρούν σε εκταφές σε 12 σημεία.

Τον Ιούνιο του 2014, οι τζιχαντιστές είχαν δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες από εκτελέσεις κυρίως σιιτών στρατιωτών του Ιράκ.

Επιζώντες δηλώνουν ότι τα θύματα είχαν ανακριθεί ώστε να διαπιστωθεί ποιοι είναι σιίτες και στη συνέχεια αυτοί να εκτελεστούν.

Οι σουνίτες εξτρεμιστές θεωρούν τους σιίτες αποστάτες του Ισλάμ.

Θα ακολουθήσουν τεστ γενετικού υλικού (DNA) ώστε να αναγνωριστούν τα λείψανα των θυμάτων, καθώς πολλές οικογένεις δεν γνωρίζουν την τύχη των συγγενών τους.

«Ανασκάψαμε τον πρώτο μαζικό τάφο σήμερα. Έχουμε βρει τουλάχιστον 20 πτώματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πρόκειται για τα θύματα του Σπάιχερ», δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Πρόκειται για σκηνές που ραγίζουν την καρδιά. Δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας. Ποιος βάρβαρος θα μπορούσε να εκτελέσει 1.700 ανθρώπους εν ψυχρώ;», πρόσθεσε ένας εξ αυτών.

Οι φόνοι από πλευράς Ισλαμικού Κράτους αποτελούν φάρο εκδίκησης για τις σιιτικές πολιτοφυλακές, οι οποίες πολεμούν δίπλα στον ιρακινό στρατό και ενισχύονται από το επίσης σιιτικό Ιράν.

Οι ιρανόφιλοι πολιτοφύλακες έχουν κατηγορηθεί με τη σειρά τους ότι έχουν προχωρήσει σε εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων σουνιτών Ιρακινών, τους οποίους ταυτίζουν με το Ισλαμικό Κράτος.

Στο Ιράκ πλειοψηφούν οι σιίτες μουσουλμάνοι, όπως και στο Ιράν, το Μπαχρέιν και το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, στο δυτικό Ιράκ πλειοψηφούν οι σουνίτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή