Αλ. Τσίπρας: Εθνική στρατηγική μακράς πνοής για το μεταναστευτικό

Δ. Αβραμόπουλος: Η μεταναστευτική πολιτική δεν πρέπει να συγχέεται με τις διαπραγματεύσεις
Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 11:39
UPD:13:16
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Την ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής μακράς πνοής για το μεταναστευτικό, ενταγμένης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες που νομιμοποιούν την ακραία ρητορική, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δ. Αβραμόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. είναι η "λυδία λίθος" της πολιτικής της Ένωσης, καθώς, όπως είπε, είναι ζήτημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Έκανε παράλληλα λόγο για αποτυχία της σημερινής πολιτικής της Ε.Ε., τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα λόγω επιλογών και αποφάσεων του παρελθόντος μετατράπηκε σε «αποθήκη ψυχών».

Για τη διαχείριση του προβλήματος, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να επιδειχθεί διπλή αλληλεγγύη: πρώτον προς τους ανθρώπους που μεταναστεύουν και δεύτερον προς τις χώρες της Ε.Ε. που είναι πύλες εισόδου μεταναστών. Αυτή η αλληλεγγύη, υπογράμμισε, πρέπει να γίνει πράξη με την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ και μέσω αυτής, με την καλύτερη αναδιανομή των αιτούντων άσυλο.

Δ. Αβραμόπουλος: Είναι κοινή συνείδηση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η μετανάστευση και η ασφάλεια των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος «δεν είναι μόνη της» και πως «η Ευρώπη είναι στο πλευρό της».  

Συμμερίστηκε επίσης τον προβληματισμό του Πρωθυπουργού για αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ, σημειώνοντας ότι «είναι κοινή συνείδηση ότι πλέον κάτι πρέπει να αλλάξει», αλλά εξήγησε ότι αυτό εξαρτάται από τα κράτη - μέλη και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Συμφώνησε ακόμη στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση, ενώ ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει την έκθεσή του για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια.

Eξάλλου, ζήτησε το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής να μη συγχέεται με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ούτε να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε στον Πρωθυπουργό μήνυμα φιλίας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους επεσήμανε ότι «η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδος». 

Τέλος, ευχήθηκε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατό και πρόσθεσε πως δεν διανοείται θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή