Η Ένωση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων ζητά διάλογο με το υπουργείο Πολιτισμού

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 18:36
UPD:18:36
A- A A+

Ν' ανοίξει ο διάλογος με το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και με κυβερνητικούς παράγοντες που ασχολούνται με θέματα Πολιτισμού, ζητούν τα μέλη της Ένωσης Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ), για τα φλέγοντα θέματα του κλάδου τους, μεταξύ των οποίων είναι ο θεσμός των επιχορηγήσεων, οι οικονομικές υποχρεώσεις του υπουργείου από επιχορηγήσεις προηγούμενων ετών (2011) που δεν έχουν ακόμα καταβληθεί, η κατανομή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και η νομοθεσία για τις ιδιωτικές χορηγίες.

Στην γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα τα μέλη της ΕΜΚΕΘΙ, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, αποφάσισαν τη σύσταση πενταμελούς επιτροπής που θα συντάξει κείμενο για την προώθηση των θέσεων της Ένωσης.

Αφορμή της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΕΜΚΕΘΙ, ήταν οι θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού στα ζητήματα που αφορούν την Ένωση, όπως αυτές εκφράστηκαν στην από 20/3/2015 απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη, σε σχετική ερώτηση κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα σε απάντηση τής με αριθμ. πρωτοκόλλου 195/24.2.2015 ερώτησης του βουλευτή Νικόλαου Ορφανού (Ποτάμι) με θέμα «Ανεξόφλητα χρέη, ύψους 1.500.000 ευρώ, σε θιάσους του ελεύθερου θεάτρου», αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «οι θεατρικές επιχορηγήσεις, όπως άλλωστε όλες οι επιχορηγήσεις των καλλιτεχνικών οργανισμών, δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΥΠΟΠΑΙΘ προς τους επιχορηγούμενους, αφού εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης να τις υλοποιήσει, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του υπουργείου, που δραστικά περιορίζεται τα τελευταία χρόνια λόγω των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σημειώνεται ότι η ΕΜΚΕΘΙ με πρόεδρο την Αιμιλία Υψηλάντη συστήθηκε πριν από 3,5 χρόνια και αριθμεί 84 θιάσους - μέλη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς