Τσεχία: Ο πρόεδρος «τιμώρησε» τον Αμερικανό πρέσβη που σχολίασε τη φιλορωσική στάση του

Τον απέκλεισε από ατομικές επισκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 17:13
UPD:17:16
EPA/FILIP SINGER

Πολλοί εκ των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών μποϊκοτάρουν τις εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 9 Μαΐου στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, λόγω του ρόλου της τελευταίας στην Ουκρανία, ωστόσο ο κ. Ζέμαν (φωτ. αρχείου) έχει δηλώσει ότι θα παραστεί.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Τσεχίας «έκλεισε την πόρτα» του Κάστρου της Πράγας, επίσημης προεδρικής έδρας, στον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα, μετά τα σχόλια του τελευταίου για την επικείμενη επίσκεψη του Μίλος Ζέμαν στη Μόσχα, για τους εορτασμούς της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Πολλοί εκ των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών μποϊκοτάρουν τις εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 9 Μαΐου στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, λόγω του ρόλου της τελευταίας στην Ουκρανία, ωστόσο ο κ. Ζέμαν έχει δηλώσει ότι θα παραστεί.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον πρέσβη της Τσεχίας στην Ουάσιγκτον να δίνει συμβουλές στον πρόεδρο των ΗΠΑ για το πού θα ταξιδέψει», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν πρέσβη να έχει λόγο στα ταξίδια μου στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

«Για τον πρέσβη Άντριου Σαπίρο, η πόρτα του προεδρικού μεγάρου έχει κλείσει», διευκρίνισε ο κ. Ζέμαν.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής Προεδρίας, ο πρέσβης των ΗΠΑ θα μπορεί να παρευρίσκεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις στην προεδρική έδρα.

Ο κ. Σαπίρο είχε δηλώσει ότι θα ήταν «παράδοξο» ο κ. Ζέμαν να βρεθεί στη Ρωσία στις 9 Μαΐου ως ο μόνος επικεφαλής κράτους ανάμεσα στις 28 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκδηλώσεις στη Μόσχα θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή