Νοτιοκορεάτες επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τα πιο εξελιγμένα κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα. Οι επιστήμονες κλωνοποίησαν 30 ανθρώπινα έμβρυα για να αποκτήσουν ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο διαβήτης, η οστεοαρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.α..
Οι νοτιοκορεάτες επιστήμονες του πανεπιστημίου της Σεούλ, πήραν γενετικό υλικό από φυσιολογικά κύτταρα δωρητριών, το οποίο συνδύασαν με τα ωάριά τους. Τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν από το συνδυασμό αυτό, αναπτύχθηκαν σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή κυττάρων (των λεγόμενων βλαστοκυττάρων, stem cells) τα οποία μπορούν να μεταμοσχευθούν σε οποιονδήποτε ιστό του ανθρωπίνου σώματος.
Η επιτυχία αυτή των επιστημόνων ανοίγει το δρόμο για τη χρήση αυτών των ειδικά αναπτυγμένων κυττάρων στις μεταμοσχεύσεις.
Οι λεπτομέρειες της έρευνας δημοσιεύθηκαν από το περιοδικό Science, στο website Science Express.
Προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας κλωνοποιημένων ανθρώπινων εμβρύων είχαν αμφισβητηθεί έντονα, όμως η συγκεκριμένη έρευνα και τα αποτελέσματά της υπόκεινται στο έλεγχο ανεξάρτητων επιστημόνων, πριν τη δημοσίευσή τους στο Science.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χουάνγκ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου της Σεούλ, πρόκειται για τα πιο εξελιγμένα ανθρώπινα έμβρυα που έχουν παραχθεί ποτέ.
Όπως επίσης υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα, πριν την εκτέλεση των πειραμάτων, ζήτησε την έγκριση μιας «επιτροπής ηθικής» ενώ έλαβε τη γραπτή συγκατάθεση των γυναικών-δωρητριών των οποίων το γενετικό υλικό χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα.
Ο καθηγητής Χουανγκ τόνισε ότι η ομάδα δεν θα αποπειραθεί ποτέ να δημιουργήσει έναν ανθρώπινο κλώνο, κατά το πρότυπο των κλωνοποιημένων ζώων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «τρέλα», δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την κλωνοποίηση ζώων.