Η Α. Παπαρήγα για Υγεία, Αριστερά και Κυπριακό

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2004 13:39
A- A A+

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε η Γ.Γ. ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο «¶γιος Σάββας».

«Εμείς απ’ την αρχή είχαμε υπογραμμίσει, ότι διαφωνούμε με αυτή τη διαδικασία, που λέει ο κ. Ανάν “ή δέχεστε το σχέδιο ή χάος”, ή όπου διαφωνούν οι δύο πλευρές, θα προσθέτει ο κ. Ανάν τα δικά του. Είχαμε διαφωνήσει με αυτή τη διαδικασία. Πρόκειται για μια διαδικασία εκβιαστική», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

«Κατά τη γνώμη μας, βεβαίως χρειάζεται λύση του Κυπριακού. Αλλά το θέμα είναι, να είναι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και επομένως δεν μπορεί να εγκλωβίζεται μέσα σε στενά χρονικά όρια. Αυτό που εμάς μας ανησυχεί, είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν πάρει το προβάδισμα στη διαχείριση του Κυπριακού και ενδιαφέρονται κυρίως να εξασφαλίσουν τη συναίνεση της Τουρκίας σε ζητήματα διαχείρισης προβλημάτων στο Ιράκ και ενδεχομένως ομοσπονδιοποίηση του Ιράκ προσφέροντας ως αντάλλαγμα στην Τουρκία την Κύπρο», επισήμανε η κ. Παπαρήγα.

«Επομένως, το Κυπριακό πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις ιδιαίτερες επιδιώξεις και σχέσεις των ΗΠΑ με την ηγεσία της Τουρκίας, που αφορά γενικότερα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο το Κυπριακό. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί σωστά. Αυτό έχει μεγάλη σημασία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν ο Πρόεδρος της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος έχει τη στήριξη του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Για τα δεδομένα και από την πληροφόρηση που εμείς έχουμε, πιστεύουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος αντιστέκεται».

Στις δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους της ευρύτερης αριστεράς. «Θέλω να κάνω μία δήλωση σε συνέχεια των χθεσινών γεγονότων του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, τόνισε αρχίζοντας η κ. Παπαρήγα. «Θα ήθελα να απευθυνθώ στους αριστερούς ανθρώπους, τους προοδευτικούς, τους αγωνιστές που υπάρχουν παντού και να τους θυμίσω τι μάχη έδωσε το ΚΚΕ το 1991 και το 1992 εναντίον αυτών των ανανεωτών, αριστερών, εκσυγχρονιστών κλπ. Τότε σε αυτή τη μάχη υπεισήλθε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως αυτή η μάχη έγινε και στα πλαίσια του ΣΥΝ. Αν βεβαίως το ΚΚΕ δεν κρατούσε τα μπόσικα σε αυτή τη μάχη και στα πλαίσια του τότε ΣΥΝ και στο Συνέδριο, τότε πολύ περισσότερες δυνάμεις θα είχαν χαθεί από το χώρο του προοδευτικού και ριζοσπαστικού κινήματος. Με αυτή την έννοια το ΚΚΕ έχει διαμορφώσει μια πολύ μεγάλη πείρα. Πίσω από τις αριστερές και ανανεωτικές ταμπέλες και θεωρίες ότι ‘άλλαξε ο κόσμος να αλλάξουμε κι εμείς’, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το κάλεσμα να εγκαταλείψουμε διαχρονικές αρχές του κινήματος. Και αυτά τα καλέσματα έρχονται σήμερα απ’ όλα τα κόμματα. Ναι στην ανανέωση, αλλά η ανανέωση περνάει μέσα από την αναγέννηση του ταξικού κινήματος», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της Υγείας, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε «ότι η μεγάλη επίθεση στον τομέα της υγείας θα γίνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα μειώσουν τις παροχές υπηρεσιών στους εργαζόμενους και θα δημιουργηθεί μεγάλη κρίση με τα χρέη των νοσοκομείων απέναντι στα ταμεία και απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες».

«Στη βάση αυτής της κρίσης –προειδοποίησε η κ. Παπαρήγα- θα επιχειρηθεί να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων και τα νοσήλια. Προειδοποιούμε, λοιπόν, τους εργαζόμενους ότι ο συσχετισμός δύναμης στις εκλογές πρέπει να βελτιωθεί υπέρ των λαϊκών δυνάμεων, υπέρ του ΚΚΕ και σε βάρος του δικομματισμού. Και πρέπει το εργατικό λαϊκό κίνημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα στον τομέα της υγείας, τα οποία θα έρθουν δίκην καταιγίδας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή