Αποκαλύψεις από τις ανακρίσεις ιρακινών αιχμαλώτων

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2004 13:53
A- A A+

Με πρώτο στόχο την εξουδετέρωση των τοπικών εξεγέρσεων και όχι την απόκρουση της εισβολής των Αμερικανών, είχε αναπτύξει τον ιρακινό στρατό ο Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς ήταν σίγουρος ότι ο πόλεμος μπορούσε να αποτραπεί ή ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί θα ήταν περιορισμένοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις ανακρίσεις ιρακινών αιχμαλώτων.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση, που συντάχθηκε για το Πεντάγωνο και αποκαλύπτεται στο σημερινό φύλλο των «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Σαντάμ πίστευε ότι το Ιράκ θα μπορούσε να αντέξει τους περιορισμένους –όπως πίστευε- βομβαρδισμούς των Αμερικανών. Επιπροσθέτως, το ιρακινό υπουργείο Αμύνης πίστευε ότι η χερσαία επίθεση θα γινόταν πιθανότατα από το έδαφος της Ιορδανίας.

Η ηγεσία της Βαγδάτης πίστευε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαπέλυαν έναν αεροπορικό πόλεμο από μεγάλη απόσταση, με επίκεντρο κυρίως το Νότο, αφού η Τουρκία δεν είχε επιτρέψει διέλευση από το έδαφός της. Οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν λοιπόν να αντιμετωπιστούν, δίχως να απειληθεί η θέση της κυβέρνησης Σαντάμ.

Τα συμπεράσματα αυτά από τις ανακρίσεις, θεωρείται ότι δικαιώνουν τόσο την απόφαση να σταλούν χερσαίες δυνάμεις από το Νότο με σκοπό να κατευθυνθούν αστραπιαία προς τη Βαγδάτη, όσο και την απόφαση να σταλούν μικρές δυνάμεις των Ειδικών Επιχειρήσεων στο δυτικό Ιράκ. Η ταχύτατη εισβολή χερσαίων δυνάμεων του στρατού και των πεζοναυτών από το Κουβέιτ αιφνιδίασε την ιρακινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, προκαλώντας την πτώση της Βαγδάτης μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες.

Πηγή: Νιου Γιορκ Τάιμς, AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή