Κ. Μπακογιάννης: Ακατανόητο το υπ. Δικαιοσύνης να διαπραγματεύεται με τρομοκράτες

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 19:16
UPD:21:31
EUROKINISSI

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Στερέας Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πάνουση .

A- A A+

«Είναι ακατανόητο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπραγματεύεται, είτε μέσω δημοσίων δηλώσεων, είτε με επισκέψεις βουλευτών στον Κουφοντίνα, με τρομοκράτες….» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μετά από συνάντηση που είχε με οτν υπουργό Προστασίας το Πολίτη Γιάννη Πανούση.

Αυτή η φράση πυροδότησε κλίμα έντασης καθώς δύο από τους τέσσερις βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντες στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη και του κ. Πανούση αποχώρησαν επιδεικτικά, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους. Αποχώρησε η Βασιλική Λέβα και στη συνέχεια ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης, ο οποίος επέστρεψε λίγο αργότερα. Παρέμειναν οι άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Απ. Καραναστάσης και Δημ. Βέττας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης σχολιάζοντας τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης επανέλαβε, παρόντος του κ. Πανούση, ότι «είναι ακατανόητο ότι με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις και απελευθερώνονται έτσι απλά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατά συρροή δολοφόνοι, ληστές και βομβιστές, όπως ο Ξηρός, αγνοώντας ακόμη και την Ένωση των Εισαγγελέων. Είναι ακατανόητο ότι καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας. Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Λες και όλοι οι έγκλειστοι στις φυλακές είναι το ίδιο. Είναι επίσης ακατανόητο, πως αντιμετωπίζονται καταληψίες δημοσίων κτιρίων και πανεπιστημίων -μέχρι και στη Βουλή φτάσανε- ως χαρωποί επισκέπτες». Και κάλεσε την κυβέρνηση «να στείλει επιτέλους ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι - όπως όλοι πιστεύουμε- η διαστρεμμένη ιδεοληψία δεν έχει σχέση με την αριστερά και η βία δεν είναι αποδεκτό μέσο για την επίλυση των διαφόρων μας».

Σημείωσε ακόμη ότι «η κυβέρνηση με τις πράξεις και τις παραλήψεις της εκτρέφει το τέρας του αυταρχισμού και του φασισμού».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Πανούσης απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς βασικές ηθικές αρχές. Χωρίς πλαίσια δηλαδή» και κατέθεσε τον προσωπικό του προβληματισμό γύρω από αυτά τα θέματα, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ως ελληνική κοινωνία και ως ελληνική πολιτεία να συζητήσουμε τα ζητήματα της ασφάλειας, τα όρια της πολιτικής ανυπακοής που δεν πρέπει να φτάσουν ποτέ μια δημοκρατία σε ένοπλο αγώνα. Να δει πού ακριβώς αρχίζει η επιείκεια και η ηπιότητα και που τελειώνει η αυθαιρεσία και η εκχώρηση της δημοκρατίας σε άλλους. Αυτό ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν μπορούμε να το λύσουμε ad hoc…».

LAMIAREPORT

Ο κ. Πανούσης αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα σχέσεων με διάφορους υπουργούς σε σχέση με τη μετακίνηση της αρμοδιότητας του υπουργείο του, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός ούτε κουρεύτηκε ο ένας και υποβαθμίστηκε ο άλλος», ενώ δεν θέλησε να πάρει θέση για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ωστόσο είπε ότι δεν θα μπει «στα ζητήματα της νομοθεσίας του τι πρέπει να γίνει ένας άνθρωπος αν έχει αναπηρία. Υπάρχουν 15 λύσεις πριν φτάσεις να πεις ότι τον απελευθερώνω».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των καταλήψεων, αυτές τις διαχώρισε από τις συνήθεις καταλήψεις για την προβολή κάποιων αιτημάτων εργαζομένων και τόνισε ότι θεωρεί πως είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα και λιγότερο αστυνομικό θέμα, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα δεν τα λύνει η αστυνομία. Ας τα λύσει το πολιτικό σύστημα με τον τρόπο που ξέρει να το κάνει…».

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη «συγγένεια» με το υπουργείο Δικαιοσύνης και προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή.

Έκανε λόγο για τις αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ. «με στόχο να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών»,ενώ εκτίμησε ότι είναι πολύ θετική η ανταπόκριση «στον αστυνομικό της γειτονιάς» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Έκανε επίσης λόγο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης χωρίς να αποκαλύψει το περίγραμμα και το οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός επικαλούμενος επιστημονικές του απόψεις που έχουν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος υπογράμμισε πως «οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέσα στις φυλακές, δηλαδή η συνάντηση του κοινού ποινικού δικαίου με τους νέο- τρομοκράτες, εμπεριέχει και πολύ χρήμα. Υπάρχει πολύ χρήμα. Αυτό το πολύ χρήμα διευκολύνει πολλές καταστάσεις μέσα και έξω από τις φυλακές».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή